Data: 2004-01-16 07:22:53
Temat: Re: winko
Od: "Grzegorz Szutka" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Az tak Cie przypililo ze zima z ryzu bedziesz robic :)))))
Cytuje za http://wino.art.pl (domowy wyrob win)
"Przepis z przedwojennego podręcznika:
"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu.
Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać
zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i
0,5g taniny."
Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co
najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną
mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach
fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach
fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do
baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do
10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite,
wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu."
|