Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gofry - przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gofry - przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-02 14:48:48

Temat: Gofry - przepis
Od: ">Maciek<" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

poszukuje w sieci przepisow na gofry, jesli ktos wie gdzie moge je znalezc
albo ma jakis ulubiony swoj przepis to prosze o odp.


pozdrawiam, maciek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-02 16:22:32

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



">Maciek<" wrote:
> poszukuje w sieci przepisow na gofry, jesli ktos wie gdzie moge je znalezc
> albo ma jakis ulubiony swoj przepis to prosze o odp.

Tu mix Adioli, a ponizej moj przepis:

-------------------------
Goferki :
---------------------
1/2 kg m?ki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia
2 szklanki wody mineralnej

Ubi? pian? z bian?. Reszt? sk?adników ubi? mikserem wraz z roztopion?
margaryn?, na ko?cu doda? pian? i wymiesza? delikatnie ciasto
----------------------------------------------------
----------
Gofry grupowe
4 jaja , 1kostka margaryny i 1 szklanka cukru, 1 szklanka
mleka, 1 szklanka wody, 1 ?y?eczka proszku do pieczenia, m?ki tyle
aby by?o ciasto p?ynne, cukier waniliowy.

rozpuszczamy w garnku wysokim margaryn? i cukier, dodajemy
zimne mleko i wod?. Nast?ppnie jajka i miksujemy. Na koniec proszek
i m?k?. Sma?ymy gofry na posmarowanej minimalnie za pierwszym
razem gofrownicy i koniecznie stawiamy gofry oparte (mi tam one
i tak zawsze si? ppowyginaj? ale cho? chrupi?).
-------------------------------------------
Gofry piaskowe:
300 g miekkiego masla- o temp. pokojowej
300 g cukru pudru
6 jajek
szczypta soli
300 g maki
125 g maki ziemniaczanej
1 pelna lyzeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania gofrow
maslo utrzec, nastepnie malymi porcjami dodawac cukier na zmiane z jajkami,
posolic. . Ucierac, az cukier sie rozpusci. Make wymieszac ze skrobia
maka ziemniaczana) i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy maslanej i
dokladnie utrzec. Lyzka nakladac porcje ciasta na rozgrzana ,natluszczona
(lub nie - to zalezy jaka masz gofrownice- patrz instrukcja obslugi
urzadzenia jakie posiadasz) i smazyc na zlotobrazowy kolor. Posypac gotowe
cukrem pudrem. Gotowe gofry powinny byc chrupiace. Piec na biezaco, gdy
poleza, ciasto wilgotnieje.
---------------------------------
Gofry pomaranczowe:
----------------------------
300 g miekkiego masla lub margaryny o temp. pokojowej
szczypta soli
150 g cukru
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
200 g maki
100 g maki ziemniaczanej
40 ml likieru pomaranczowego (niekoniecznie- wymiennie troche
zapachu pomaranczowego)
1/4 litra soku pomaranczowego
cukier puder do posypania gofrow
maslo lekko posolic, utrzec dodajac na zmiane cukier, po jednym jajku, i
cukier waniliowy. Ucierac dopoki nie rozpusci sie cukier. Make zmieszac z
maka ziemniaczana, wsypac do ciasta, wymieszac, wlac sok pomaranczowy i
skropic likierem. Nakladac ciasto malymi porcjami i smazyc na zlotobrazowy
kolor. Zdejmowac pomagajac sobie widelcem
---------------------------------
Gofry z cynamonem:
-------------------------
125 g miekkiego masla- temp. pokojowa
szczypta soli
125 g cukru
2 jajka
1-2 pelne lyzeczki mielonego cynamonu
50 g drobno mielonych migdalow lub orzechow laskowych
250 g maki
cukier z cynamonem lub cukier puder do posypania gofrow
maslo lekko posolic, utrzec dodajac stopniowo na zmiane cukier i po jednym
jajku .Gdy cukier sie rozpusci dodac cynamon. Mielone orzechy lub migdaly
wymieszac z maka, czesc wsypac do ciasta i razem utrzec. Pozostala make z
migdalami wysypac na stolnice , zrobic wglebienie i wlozyc w srodek
zagniecione ciasto. Wszystko razem szybko wyrobic , aby skladniki nie
zdazyly sie ogrzac. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzecha wloskiego,
klasc na gofrownice, lekko splaszczyc , smazyc chrupiace wafle na
zlotobrazowy kolor. Wyjac , ostudzic i posypac cukrem z cynamonem lub cukrem
pudrem.
______________________________

Gofry
100 gr masla
1 szklanka mleka
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1+1/2 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
Rozpuscic maslo, dodac mleko i jajka, roztrzepac widelcem, tylko zeby
nie bylo widac bialka, dodac cukier, make i proszek, wymieszac, nie
ubijac, byle maka nie byla sucha, piec az zlote, jak kto lubi chrupiace
suszyc w cieplym piecu 2-3 minuty, podawac na cieplym talerzu z
cieplym syropem, dzemem, lub owocami, czy sosem z mrozonych owocow.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 18:09:54

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> jaki tam zasluzony...malo sie cos wacpan udzielasz na
> grupie...podanie o urlop zostaje ODRZUCONE

Blagam o litosc kierowniczko, przeca wniosek byl wczesniej, a i tak
zgodnie z kodeksem powinienem byl wykorzystac do konca marca, nie badz
taka, odpusc sobie. Mogem? Proszem!
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 18:24:25

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 2 Aug 2002 20:09:54 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl>
wrote:

>> jaki tam zasluzony...malo sie cos wacpan udzielasz na
>> grupie...podanie o urlop zostaje ODRZUCONE
>
>Blagam o litosc kierowniczko, przeca wniosek byl wczesniej, a i tak
>zgodnie z kodeksem powinienem byl wykorzystac do konca marca, nie badz
>taka, odpusc sobie. Mogem? Proszem!


nalezy sie jakas niezla lapowka. bron boze czekuladki lubo koniak
gruzinski

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 18:51:51

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> nalezy sie jakas niezla lapowka. bron boze czekuladki lubo koniak
> gruzinski

A jak wróce, to moze dam jakis Czarnogórski przepis?
Moze byc?
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 19:31:51

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 2 Aug 2002 20:51:51 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl>
wrote:

>> nalezy sie jakas niezla lapowka. bron boze czekuladki lubo koniak
>> gruzinski
>
>A jak wróce, to moze dam jakis Czarnogórski przepis?
>Moze byc?
>;-)

latwo mnie usszczescliwic. jak nie bedzie w tym sledzia to tak

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 21:11:11

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> latwo mnie usszczescliwic. jak nie bedzie w tym sledzia to tak

OT "..." no toz daruj ale kto widzial sledzie w Adriatyku?
Krysiu!!!
Opamietaj sie!!!
Odrzuc wszelkie "T "co niepotrzebnie sieja zamet.
Badz Soba czyli ? kurka wodna Krysia.
;-))))))))))))))))))))))))))))
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-02 22:33:30

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Jerzy wrote:
> [raptem 3 tygodnie i to zeszłorocznego urlopu]

3 TYGODNIE? Jezusie Nazarenski Krolu Zydowski -(jak mawiala Babcia
Maniuta). Nie pamietam, kiedy ostatnio mialam az 3 tygodnie wakacji.,
Niektorym to dobrze. Niech ci bedzie wesolo. Szkoda, ze nie przyjedziesz
do Gdanska.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-03 01:12:18

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 3 TYGODNIE? Jezusie Nazarenski Krolu Zydowski -(jak mawiala Babcia
> Maniuta). Nie pamietam, kiedy ostatnio mialam az 3 tygodnie wakacji.,

To prawdopodobnie są ostatnie 3 tygodnie w tej firmie.
;-)

> Niektorym to dobrze. Niech ci bedzie wesolo. Szkoda, ze nie przyjedziesz
> do Gdanska.

Też żałuję, nie po raz pierwszy zresztą!
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-03 07:19:16

Temat: Re: Gofry - przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>> latwo mnie usszczescliwic. jak nie bedzie w tym sledzia to tak
>
>OT "..." no toz daruj ale kto widzial sledzie w Adriatyku?
>Krysiu!!!
>Opamietaj sie!!!
>Odrzuc wszelkie "T "co niepotrzebnie sieja zamet.
>Badz Soba czyli ? kurka wodna Krysia.
>;-))))))))))))))))))))))))))))


No dobrze, dobrze...ale wiedz, ze post-factum unieszczesliwaisz
mojego fatyganta z dziecinstwa, ktory nie umiak "K" wymawiac i
przytaczal swe ulubione danie "topytta ze stwartami"

Krysia - kurka wodna

nie wierze, zeby ani jeden sledz nie polecial na urlop nad
Adriatykiem...slowo daje...
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lasanie
2 przepisy na dobre przetwory w sloikach:)
[PYT] Ciasto jogurtowe
ciasteczka
Awaria!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »