Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Golonka prawie po chińsku...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Golonka prawie po chińsku...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-26 19:18:19

Temat: Golonka prawie po chińsku...
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj takie coś uczyniłam. Mój tata miał dwa miesiące temu usunięte
kamienie z woreczka i jak się obudził z narkozy to po pierwsze zapytał,
kiedy pierwsza golonka. Lekarz powiedział, że za dwa miesiące i padło na
mnie, ze to ja mam ta golonkę zrobić. Zastanawiałam się długo co by tu z tej
golonki uczynić i mnie naszło, żeby uzyskać smak taki jaki ma golonka po
szangchajsku z mojej ulubionej chińskiej restauracji. Nie wiem jak oni to
tam robią, ale smaczek uzyskałam zbliżony. Golonki gotowałam w lekko
osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego około 3
godzin - do miękkości. Po ostudzeniu usunęłam kości i pokroiłam golonki w
plastry. Takie pokrojone w plastry golonki przełożyłam delikatnie do
szerokiego rondla. Do wywaru dodałam włoszczyznę i po ugotowaniu część
wywar(około szklanki) podlałam odrobinę golonkę, a z reszty zrobiłam zupę
pomidorową.. Oddzielnie naszykowałam chińskie grzyby. Moczyłam przez 15
minut w gorącej wodzi, po czym opłukałam, i odcięłam korzonki, a następnie
gotowałam około 10 minut odcedziłam i pokroiłam w plasterki. Posypałam
golonkę grzybami, pokropiłam sosem sojowym doprawiłam szczyptą gałki
muszkatołowej i imbiru. Całość poddusiłam około pół godziny. Podałam z
makaronem sojowym i kiełkami fasoli.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-29 06:51:36

Temat: Re: Golonka prawie po chińsku...
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=======
Ostatnio robiłem chińskiego kurczaka po polsku, to teraz zrobię polską
golonkę po chińsku :-}

waldek
=======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-29 13:38:26

Temat: Re: Golonka prawie po chińsku...
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bl8kpn$7hq$1@inews.gazeta.pl...
> =======
> Ostatnio robiłem chińskiego kurczaka po polsku, to teraz zrobię polską
> golonkę po chińsku :-}

Ta golonka się nadaje dla tych, co nie lubią tłuszczy i skóry, a mięsko to
by zjedli - żaden problem odłożyć skórki na bok razem z kośćmi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Coś dobrego :-)
o zgrozo!!!
Ciasto kruche...
RE: Przeziębienie
Przeziębienie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »