| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-26 13:32:53
Temat: Ciasto kruche...Hej!
Chciałabym upiec kruche ciasto z jabłkami w takiej postaci: warstwa ciasta,
warstwa jabłek i znowu warstwa ciasta. Czy zna ktoś odpowiedni przepis na
"niezwykle zwykłe" ciasto. Takie żeby szybko można je było zrobić, a
jednocześnie, aby było smaczne?
Pozdrawiam, Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-26 13:50:09
Temat: Re: Ciasto kruche...Podawałam juz kiedys na grupie przepis na szarlotke mojej babci. Nie
moge sie uporac z tinylink, wiec wklepuje go jeszcze raz:
Skladniki:
1 kg jablek (najlepiej antonowki lub papierowki)
cynamon
CIASTO
1 szkladnka cukru
4 szklanki maki
3 zółtka
1 jajko
1 kostka masła / margaryny
śmietana
Z ww składników zagnieść ciasto. Śmietanę dodawać na samym końcu, w
sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Podzielić na
dwie części i schłodzić w lodówce ok. 45 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie
w plasterki. Podgotować 10 minut w garnku, dodając cynamon i cukier
waniliowy.
Jedna czesc ciasta rozwalkowac i ulozyc na blasze. Porobic dziurki
widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp.
piekarnika 180 st). Po uplywie 10 minut polozyc na ciasto mase
jablkowa. Druga czesc ciasta zetrzec na grubych oczkach na tarce i
ulozyc na wierzch. Piec jeszcze 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.
Po upieczeniu ostudzic i posypac cukrem pudrem. Mozna tez podawac z
bita smietana.
--
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 14:01:46
Temat: Re: Ciasto kruche...
Użytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl1g7l$9gj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podawałam juz kiedys na grupie przepis na szarlotke mojej babci. Nie
> moge sie uporac z tinylink, wiec wklepuje go jeszcze raz:
[ciach smakowity przepis]
Ooooo.... :-)
O to właśnie mi chodziło. Dzięki wielkie. Wypróbuję dziś lub jutro, jak
tylko mój brzdąc da mi chwilę spokoju :-)) (czyli najpewniej wieczorkiem)
:-)))
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 17:23:23
Temat: Re: Ciasto kruche...
Użytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl1g7l$9gj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podawałam juz kiedys na grupie przepis na szarlotke mojej babci. Nie
> moge sie uporac z tinylink, wiec wklepuje go jeszcze raz:
>
> Skladniki:
> 1 kg jablek (najlepiej antonowki lub papierowki)
> cynamon
> CIASTO
> 1 szkladnka cukru
> 4 szklanki maki
> 3 zółtka
> 1 jajko
> 1 kostka masła / margaryny
> śmietana
>
> Z ww składników zagnieść ciasto. Śmietanę dodawać na samym końcu, w
> sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Podzielić na
> dwie części i schłodzić w lodówce ok. 45 minut.
>
> Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie
> w plasterki. Podgotować 10 minut w garnku, dodając cynamon i cukier
> waniliowy.
>
> Jedna czesc ciasta rozwalkowac i ulozyc na blasze. Porobic dziurki
> widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp.
> piekarnika 180 st). Po uplywie 10 minut polozyc na ciasto mase
> jablkowa. Druga czesc ciasta zetrzec na grubych oczkach na tarce i
> ulozyc na wierzch. Piec jeszcze 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.
>
> Po upieczeniu ostudzic i posypac cukrem pudrem. Mozna tez podawac z
> bita smietana.
>
>
>
> --
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
>
mi bardzo dobrze wychodzi ciasto z proporcji
10 dag cukru
20 dag masła
30 dag mąki
2 żółtka
2 łyżki śmietany
reszta jak u Kasi
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 19:22:07
Temat: Re: Ciasto kruche...> Hej!
>
> Chciałabym upiec kruche ciasto z jabłkami w takiej postaci: warstwa ciasta,
> warstwa jabłek i znowu warstwa ciasta. Czy zna ktoś odpowiedni przepis na
> "niezwykle zwykłe" ciasto. Takie żeby szybko można je było zrobić, a
> jednocześnie, aby było smaczne?
>
> Pozdrawiam, Vicky S.
>
>
Witam. Jesli mogę dorzucić swoje dwa grosze, to proponuję zrobić ciasto z mąki
krupczatki/ pół na pół ze zwykłą mąką/, bardzo szybko zagnieść / nie wyrabiać
długo tak jak na kluski/, włożyć do lodówki i dobrze schłodzić / a nawet
zamrozić/ , następnie zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do blachy, na to
jabłka , piana i znowu starte ciasto- będzie bardziej kruche i puszyste. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |