Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "mikw" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto kruche...
Date: Fri, 26 Sep 2003 19:23:23 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 53
Sender: m...@p...onet.pl@m031.class145.petrotel.pl
Message-ID: <bl1sjp$s3e$1@news.onet.pl>
References: <bl1f16$ccj$1@opat.biskupin.wroc.pl> <bl1g7l$9gj$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: m031.class145.petrotel.pl
X-Trace: news.onet.pl 1064596921 28782 217.28.145.31 (26 Sep 2003 17:22:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Sep 2003 17:22:01 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174532
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl1g7l$9gj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podawałam juz kiedys na grupie przepis na szarlotke mojej babci. Nie
> moge sie uporac z tinylink, wiec wklepuje go jeszcze raz:
>
> Skladniki:
> 1 kg jablek (najlepiej antonowki lub papierowki)
> cynamon
> CIASTO
> 1 szkladnka cukru
> 4 szklanki maki
> 3 zółtka
> 1 jajko
> 1 kostka masła / margaryny
> śmietana
>
> Z ww składników zagnieść ciasto. Śmietanę dodawać na samym końcu, w
> sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Podzielić na
> dwie części i schłodzić w lodówce ok. 45 minut.
>
> Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie
> w plasterki. Podgotować 10 minut w garnku, dodając cynamon i cukier
> waniliowy.
>
> Jedna czesc ciasta rozwalkowac i ulozyc na blasze. Porobic dziurki
> widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp.
> piekarnika 180 st). Po uplywie 10 minut polozyc na ciasto mase
> jablkowa. Druga czesc ciasta zetrzec na grubych oczkach na tarce i
> ulozyc na wierzch. Piec jeszcze 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.
>
> Po upieczeniu ostudzic i posypac cukrem pudrem. Mozna tez podawac z
> bita smietana.
>
>
>
> --
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
>
mi bardzo dobrze wychodzi ciasto z proporcji
10 dag cukru
20 dag masła
30 dag mąki
2 żółtka
2 łyżki śmietany
reszta jak u Kasi
mikw
|