Data: 2003-09-26 17:23:23
Temat: Re: Ciasto kruche...
Od: "mikw" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl1g7l$9gj$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Podawałam juz kiedys na grupie przepis na szarlotke mojej babci. Nie
> moge sie uporac z tinylink, wiec wklepuje go jeszcze raz:
>
> Skladniki:
> 1 kg jablek (najlepiej antonowki lub papierowki)
> cynamon
> CIASTO
> 1 szkladnka cukru
> 4 szklanki maki
> 3 zółtka
> 1 jajko
> 1 kostka masła / margaryny
> śmietana
>
> Z ww składników zagnieść ciasto. Śmietanę dodawać na samym końcu, w
> sytuacji gdyby ciasto nie chciało się ładnie zespolić. Podzielić na
> dwie części i schłodzić w lodówce ok. 45 minut.
>
> Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki a następnie
> w plasterki. Podgotować 10 minut w garnku, dodając cynamon i cukier
> waniliowy.
>
> Jedna czesc ciasta rozwalkowac i ulozyc na blasze. Porobic dziurki
> widelcem i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10 minut (temp.
> piekarnika 180 st). Po uplywie 10 minut polozyc na ciasto mase
> jablkowa. Druga czesc ciasta zetrzec na grubych oczkach na tarce i
> ulozyc na wierzch. Piec jeszcze 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.
>
> Po upieczeniu ostudzic i posypac cukrem pudrem. Mozna tez podawac z
> bita smietana.
>
>
>
> --
> Pozdrawiam serdecznie,
> Kasia
>
mi bardzo dobrze wychodzi ciasto z proporcji
10 dag cukru
20 dag masła
30 dag mąki
2 żółtka
2 łyżki śmietany
reszta jak u Kasi
mikw
|