Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Na ostro

Grupy

Szukaj w grupach

 

Na ostro

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-26 12:57:57

Temat: Na ostro
Od: "Iwona" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

dla grupowiczów lubiących ognie piekielne ;-) podaję przepis na
- ponoć - węgierską potrawę:

75 dag mielonego mięsa (najlepiej wieprzowe, ale własnej produkcji),
ale można dać więcej.
3 - 4 duże pory,
koncentrat lub przecier pomidorowy,
trochę oleju,
makaron (najlepiej muszelki),
chili.

Por pokroić w cienkie krążki, podsmażyć na oleju, ale tylko chwilkę, tak,
żeby się zeszklił. dodać mięso, przyprawić - ja dodaję Vegetę - i smażyć.
Gdy mięso jest miękkie dodać przecier pomidorowy, podusić około 15 min. na
wolnym ogniu. Potem bardzo ostrożnie i po troszku dodawać chili - w
zależności od preferencji. Ostrzegam, że trzeba trochę odczekać zanim się
doda kolejną szczyptę bo ona jakoś tak dziwnie dopiero po chwili nabiera
mocy.

W międzyczasie ugotować makaron. Najlepiej muszelki bo wtedy mięsko tak
sprytnie się w nie chowa.

Dodać do mięsa, wymieszać i trzymać na ogniu nie dłużej niż 5 min.

Naprawdę ostra jazda!

Życzę smacznego!

A tak przy okazji może ktoś mi pomoże: kiedyś za Odrą jadłam w indyjskiej
knajpce 3 rodzaje kurczaka z curry i kokosem - nie pamiętam czy wszystkie go
zawierały. Chciałabym poznać choć najprostszy przepis. Pomóżcie! W googalch
szukałam i nie znalazłam.

Pozdrawiam

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-26 21:53:38

Temat: Re: Na ostro
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A tak przy okazji może ktoś mi pomoże: kiedyś za Odrą jadłam w indyjskiej
> knajpce 3 rodzaje kurczaka z curry i kokosem - nie pamiętam czy wszystkie go
> zawierały. Chciałabym poznać choć najprostszy przepis. Pomóżcie! W googalch
> szukałam i nie znalazłam.

Z moich doswiadczen:

CHICKEN CHETTINAD

Kuchnia poludniowych Indii

mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)

Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.

2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto

mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej

Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo

Dodac 600g nog kurzych bez skory,
dolac 180ml wody,
400ml mleka kokosowego (lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z
puszki),
4 lyzki przecieru pomidorowego,
6 lisci curry (gdy sa dostepne),
2 gwiazdki anyzowe,
1 lyzke soku z limonki,
2 srednie pomidory (ok.380g.)

Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.

Iza

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sos czosnkowy
kurczak...
Co to za różnica ? Powergrill a grill kwarcowy ?
kebab z kurczaka
ciasto fyllo

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »