Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Na ostro
Date: Fri, 26 Sep 2003 21:53:38 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 49
Message-ID: <bl2ch2$gpa$1@inews.gazeta.pl>
References: <bl1d7h$o6e$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-248-232.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1064613218 17194 172.20.26.238 (26 Sep 2003 21:53:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Sep 2003 21:53:38 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Forwarded-For: 213-48-248-232.cro.cvx.blueyonder.co.uk
X-Remote-IP: 213-48-248-232.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174546
Ukryj nagłówki
> A tak przy okazji może ktoś mi pomoże: kiedyś za Odrą jadłam w indyjskiej
> knajpce 3 rodzaje kurczaka z curry i kokosem - nie pamiętam czy wszystkie go
> zawierały. Chciałabym poznać choć najprostszy przepis. Pomóżcie! W googalch
> szukałam i nie znalazłam.
Z moich doswiadczen:
CHICKEN CHETTINAD
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory,
dolac 180ml wody,
400ml mleka kokosowego (lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z
puszki),
4 lyzki przecieru pomidorowego,
6 lisci curry (gdy sa dostepne),
2 gwiazdki anyzowe,
1 lyzke soku z limonki,
2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|