Data: 2003-09-26 21:53:38
Temat: Re: Na ostro
Od: "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A tak przy okazji może ktoś mi pomoże: kiedyś za Odrą jadłam w indyjskiej
> knajpce 3 rodzaje kurczaka z curry i kokosem - nie pamiętam czy wszystkie go
> zawierały. Chciałabym poznać choć najprostszy przepis. Pomóżcie! W googalch
> szukałam i nie znalazłam.
Z moich doswiadczen:
CHICKEN CHETTINAD
Kuchnia poludniowych Indii
mieszanka przypraw - nr1.
0,5 lyzeczki pieprzu czarnego calego
4 suszone male papryczki(mozna mniej, gdy nie lubisz ostrosci w nadmiarze
1 lyzeczka nasion kminu rzymskiego
1/4 lyzeczki nasion kardamonu (zielonego)
Powyzsze przyprawy zmielic w mlynku.
2 lyzki ghee lub oleju podgrzac, dodac 2 srednie cebule (ok.300g.)drobno
posiekane, usmazyc na zloto
mieszanka przypraw - nr2.
1 lyzke utartego imbiru
1 lyzeczka ostrego chili (dla odwaznych)
3/4lyzeczki utartej galki muszkatolowej
Do usmazonej cebuli dodac mieszanki przyoraw - nr1 i nr.2 i smazyc 1-2 min.
azeby ladnie zapachnialo
Dodac 600g nog kurzych bez skory,
dolac 180ml wody,
400ml mleka kokosowego (lepiej gdy jest to smietanka - coconut cream z
puszki),
4 lyzki przecieru pomidorowego,
6 lisci curry (gdy sa dostepne),
2 gwiazdki anyzowe,
1 lyzke soku z limonki,
2 srednie pomidory (ok.380g.)
Gotowac na lekkim ogniu do miekkosci - ok.40 min, nie rozgotowac.
Dodac 1/4 lyzeczke soli pod koniec.
Najlepsze na nastepny dzien z ryzem lub naan.
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|