Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Iwona" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Na ostro
Date: Fri, 26 Sep 2003 14:57:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <bl1d7h$o6e$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: px151.dhcp.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064581169 24782 217.98.43.151 (26 Sep 2003 12:59:29
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Sep 2003 12:59:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174509
Ukryj nagłówki
Witam,
dla grupowiczów lubiących ognie piekielne ;-) podaję przepis na
- ponoć - węgierską potrawę:
75 dag mielonego mięsa (najlepiej wieprzowe, ale własnej produkcji),
ale można dać więcej.
3 - 4 duże pory,
koncentrat lub przecier pomidorowy,
trochę oleju,
makaron (najlepiej muszelki),
chili.
Por pokroić w cienkie krążki, podsmażyć na oleju, ale tylko chwilkę, tak,
żeby się zeszklił. dodać mięso, przyprawić - ja dodaję Vegetę - i smażyć.
Gdy mięso jest miękkie dodać przecier pomidorowy, podusić około 15 min. na
wolnym ogniu. Potem bardzo ostrożnie i po troszku dodawać chili - w
zależności od preferencji. Ostrzegam, że trzeba trochę odczekać zanim się
doda kolejną szczyptę bo ona jakoś tak dziwnie dopiero po chwili nabiera
mocy.
W międzyczasie ugotować makaron. Najlepiej muszelki bo wtedy mięsko tak
sprytnie się w nie chowa.
Dodać do mięsa, wymieszać i trzymać na ogniu nie dłużej niż 5 min.
Naprawdę ostra jazda!
Życzę smacznego!
A tak przy okazji może ktoś mi pomoże: kiedyś za Odrą jadłam w indyjskiej
knajpce 3 rodzaje kurczaka z curry i kokosem - nie pamiętam czy wszystkie go
zawierały. Chciałabym poznać choć najprostszy przepis. Pomóżcie! W googalch
szukałam i nie znalazłam.
Pozdrawiam
Iwona
|