| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-18 02:24:41
Temat: Gotowanie w kuchence mikrofalowejWitam wszystkich!
Na początek chciałbym powiedzieć, że newsy to dla nie zupelna nowosc.
Ale zasubskrybowalem sobie liste i mam ochote tu troche posiedzieć.
Przeszukałem całość ale nie znalazłem nc na temat przyrządzania potraw w
kuchence mikrofalowej.
Znacie może jakies przepisy? Sprawdzone? Moze z wykorzystaniem funkcji
grilla?
Do tej pory gotuje w niej polprodukty. Szukałem trochę w sieci, ale w
sumie niewiele znalazlem i nic, co by mnie zainteresowało.
Do wszystkich przeciwników mikrofali: Nie jestem fizykiem, ale znam
sposob dzialania. I wiem, ze nie ma w nim nic szkodliwego ;) A warzywa z
mikrofali zachowuja najwiecej wartościowych substancji.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-18 09:32:02
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejHubert Olbrycht napisał(a):
> Witam wszystkich!
Witaj.
> [...] A warzywa z mikrofali zachowuja najwiecej wartościowych substancji.
Więcej niz surowe?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-18 15:06:47
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejHubert Olbrycht <hubert@usunto_olbrycht.com> napisał(a):
> Witam wszystkich!
>
> Na pocz=B1tek chcia=B3bym powiedzie=E6, =BFe newsy to dla nie zupelna nowos=
> c.=20
> Ale zasubskrybowalem sobie liste i mam ochote tu troche posiedzie=E6.=20
> Przeszuka=B3em ca=B3o=B6=E6 ale nie znalaz=B3em nc na temat przyrz=B1dzania=
> potraw w=20
> kuchence mikrofalowej.
Pewnie dlatego, że grupa uważa przyrządzania potraw w mikrofalówce
za wysoce niesmaczne i dlatego takiego rodzaju tematy raczej nie są poruszane
na tym forum :-)
Jarek
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-18 17:12:58
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowej=?ISO-8859-2?Q?Jarek_W=F3jtowicz?= <j...@g...pl>
napisałca=B3o=B6=E6 ale nie znalaz=B3em nc na temat przyrz=B1dzania=
> Pewnie dlatego, że grupa uważa przyrządzania potraw w mikrofalówce
> za wysoce niesmaczne i dlatego takiego rodzaju tematy raczej nie są
poruszane
> na tym forum :-)
Przyznaję się bez bicia - nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam kuchenki
mikorfalowej...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-18 17:41:48
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejczeremcha wrote:
>
> Przyznaję się bez bicia - nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam kuchenki
> mikorfalowej...
Ja też przyznaje sie bez bicia. Mam kuchenkę. Używam do podgrzewania potraw.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-18 17:44:37
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejDnia 2006-12-18 18:41:48 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Beata Mateuszczyk* skreślił te oto słowa:
>> Przyznaję się bez bicia - nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam kuchenki
>> mikorfalowej...
>
> Ja też przyznaje sie bez bicia. Mam kuchenkę. Używam do podgrzewania potraw.
I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
I do rozpuszczania masła, czekolady - przy pieczeniu ciast, szybko i
sprawnie. I podgrzewania mleka też przy pieczeniu.
I do rozpuszczania sera na smażonych warzywach na ten przykład - mniam.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-18 17:52:08
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowej
"Lia" <i...@p...org> wrote in message
news:cyiqsq5b8npg.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2006-12-18 18:41:48 w sprzyjających i niepowtarzalnych
> okolicznościach
> przyrody grupowicz *Beata Mateuszczyk* skreślił te oto słowa:
>
>
>>> Przyznaję się bez bicia - nie mam nic do powiedzenia, bo nie mam
>>> kuchenki
>>> mikorfalowej...
>>
>> Ja też przyznaje sie bez bicia. Mam kuchenkę. Używam do podgrzewania
>> potraw.
>
> I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
> I do rozpuszczania masła, czekolady - przy pieczeniu ciast, szybko i
> sprawnie. I podgrzewania mleka też przy pieczeniu.
> I do rozpuszczania sera na smażonych warzywach na ten przykład - mniam.
Głupotą jest nie używać tego medium, żadne inne nie daje możliwosci
natychmiastowego gotowania w całej objętości. Denaturyzacja białek nie
polega na tym, że są napromieniowanie materiałami rozszczepialnymi, lecz na
odparowaniun wody na poziomie komórek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-18 18:42:48
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejLia wrote:
>
> I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
Poproszę o trochę szczegółów. Jak długo, z czym (tylko sól, czy coś
jeszcze), w jakimś worku? Itd.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-18 18:50:01
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowejDnia 2006-12-18 19:42:48 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Beata Mateuszczyk* skreślił te oto słowa:
> Lia wrote:
>>
>> I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
>
> Poproszę o trochę szczegółów. Jak długo, z czym (tylko sól, czy coś
> jeszcze), w jakimś worku? Itd.
Bierzemy kolbe. Opłukujemy wodę. Zamykamy w naczyniu szczelnym
zaroodpornym czy mikrofalowkoodpornym.
Maksymalna moc watów i 7 minut na sztuke. (Jak dwie sztuki na raz - to 14
minut, 3 - 21).
Wyjmujemy, dodajemy masełko, solimy i jemy.
Idealne, nie trzeba oilnowac w garnku czy to już, martwic sie, ze za długo
i juz bedzie twarda na amen...
Aha, w archiwum kiedys wyczytałam, że zamiast naczynia mozna owinąc folią
spożywczą - ale nie próbowałam, wiec nie wiem jak to sie sprawuje.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-18 19:23:41
Temat: Re: Gotowanie w kuchence mikrofalowej** Lia wrote:
>>> I do przygotowywania kolb kukurydzy - najlepszy sposob IMO.
>> Poproszę o trochę szczegółów. Jak długo, z czym (tylko sól, czy coś
>> jeszcze), w jakimś worku? Itd.
> Bierzemy kolbe. Opłukujemy wodę. Zamykamy w naczyniu szczelnym
> zaroodpornym czy mikrofalowkoodpornym.
> Maksymalna moc watów i 7 minut na sztuke. (Jak dwie sztuki na raz -
> to 14 minut, 3 - 21).
> Wyjmujemy, dodajemy masełko, solimy i jemy.
> Idealne, nie trzeba oilnowac w garnku czy to już, martwic sie, ze za
> długo i juz bedzie twarda na amen...
Ja po prostu obieram z liści, smaruje mocno masłem (po prostu pocieram
kostką) układam na talerzu (bez przykrycia) i mikrofaluję na
największym programie ok. 8 min. Wychodzi miękka, perłowa i smaczna. :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |