Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotujacy facet

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gotujacy facet

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-31 10:21:41

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: "wolim" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:41FD6E47.60FE69BA@poczta.onet.pl...

> Za 5,5 nie zrobisz II dania (ew. krokiety jajeczne lub naleśnki)


Nieprawda!

I.
2 kg ziemniaków (1zł)
30dkg wątróbki + 2 cebule (3zł)
ćwiartka kapusty + marchewka + jabłko (1,5zł)
SUMA = 5,5zł

II.
Kopytka (1 kg ziemniaków + 1 jajko + 0,5kg mąki) - 2zł
Cebula do "polania" kopytek - 0,5 zł
Surówka z pora (1 por + 3 marchewki + jabłko) - 2zł
SUMA = 4,5zł

III.
2 kg ziamniaków -1zł
5 jajek (sadzonych) - 1,5zł
1 kg kiszonej kapusty + marchewka - 2,5zł
SUMA = 5zł

... i wiele innych :)

Masz tu trzy przykłady na w miarę pełnowartościowe drugie dania:)
Jeśli dołączysz do tego jakąś zupkę (cały gar za jakieś 3-4 zł, który
wystarczy na 2 dni), to będą to całkowicie pełnowartościowe i syte posiłki.

Pozdrawiam,
MW


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-31 14:57:07

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"wolim" <w...@i...pl> wrote in message news:ctl0rr$p6$1@korweta.task.gda.pl...
> Masz tu trzy przykłady na w miarę pełnowartościowe drugie dania:)
> Jeśli dołączysz do tego jakąś zupkę (cały gar za jakieś 3-4 zł, który
> wystarczy na 2 dni), to będą to całkowicie pełnowartościowe i syte posiłki.

Naturalnie - nie uzywasz ani soli ani cukru ani pieprzu ani tluszczu. A np. do
obtoczenia watrobki nie uzywasz maki. Do salatek nie uzywasz ani smietany ani octu
ani oliwy. No i zapomniales dodac, ze wszystko to gotujesz sila woli, bez zadnego
zuzycia energii, a skladniki do domu wedruja same.
Ach, logika...

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 18:04:25

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Miesny poniedzialek :-)
> >
> > Watrobka z ryzem, schabusie (lub karkowka) z ziemniaczkami, rosolek jakis
>
> Mial to byc tani posilek.Ja na poniedzialek robie obiad...Moj dyzor..za 5.5
> zl dla doroslej 5 osobowej rodziny.Uwsierzycie?!
>
> Stanislaw
>
-----------------
No pewnie! Jaja sadzone, szt 10. Ziemniaki kupione na targu 2 kg ( za 1zł) , a
może u Was taniej ? Fasolka szparagowa przytargana z piwnicy. Plus bułka tarta.
do tego łyżka masła. No i co . Wychodzi jeszcze reszta. Och Ty rozrzutny
Stanisławie ! Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 19:26:16

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: "wolim" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> napisał w wiadomości
news:7HrLd.289$Kj4.149@trnddc09...
> "wolim" <w...@i...pl> wrote in message
news:ctl0rr$p6$1@korweta.task.gda.pl...

> Naturalnie - nie uzywasz ani soli ani cukru ani pieprzu ani tluszczu. A
np. do
> obtoczenia watrobki nie uzywasz maki. Do salatek nie uzywasz ani smietany
ani octu
> ani oliwy. No i zapomniales dodac, ze wszystko to gotujesz sila woli, bez
zadnego
> zuzycia energii, a skladniki do domu wedruja same.
> Ach, logika...

To jest czepianie się szczegółów.
Dorzuć do każdego przepisu 50 groszy i bedziesz miał cene globalną ;)

Pozdrawiam
MW


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 22:49:15

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aktos, sącząc kawkę, wyklepał:

> Czesc wszystkim.
> Tak sie w domku zmienilo ze ja musze gotowac a nie zona. Boze co za czasy.
> Ale to nic. Moze ktos mi poda przepisy na szybki obiad i nie drogi.
> Dzieki za wszelkie pomysly.
> W.

No to ja podam przepis, który sama przedwczoraj wypróbowałam. Przepis
pochodzi z tego dodatku do Wyborczej "Kulinarny Atlas Świata" i znalazł się
w odcinku o kuchni tureckiej.

Gulasz z fasolką szparagową - proporcje na 2 osoby, przy czym część została
jeszcze na drugi dzień.
0,5 kg (z hakiem) mięsa wołowego lub jagnięciny (ja dałam wołowinę)
1 spora cebula
2 pomidory (ja miałam przecier pomidorowy)
1 kg zielonej fasolki szparagowej (ja dałam dwa opakowania mrożonej)
oliwa lub masło

Mięso obsmażasz na tłuszczu, aż wyparuje cała "woda", którą puści. Dodajesz
cebulę. Następnie pomidory (ja rozrobiłam przecier i dodałam) i dusi się
około 5 minut. Następnie dodaje się fasolę, przykrywa całośc i dusi, aż
mięso będzie zupełnie miękkie a fasola gotowa. Przyprawia się do smaku i
podaje. Tu moja uwaga: lepiej ugotować fasolę osobno w osolonej wodzie i
dodać do miękkiego już mięsa. Poddusić jeszcze chwilę i już.
Bardzo dobre to wychodzi. Ja zjadłam po prostu ze świeżą bułką. Robi się
zupełnie szybko.

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 23:33:50

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 31 Jan 2005 23:49:15 +0100, Kruszyzna napisał(a):

> 0,5 kg (z hakiem) mięsa wołowego lub jagnięciny (ja dałam wołowinę)

To dobrze, bo jagniecine trudno niestety zaliczyc do "niezbyt drogich". Za
5,50 mozna ja najwyzej obejrzec przez szybe.


--
pozdrawiam

Maciek
"Wyglad mam niecodzienny, ale wnetrze mile i spokojne" (TR&A)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 07:58:02

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Maciek, sącząc kawkę, wyklepał:


> To dobrze, bo jagniecine trudno niestety zaliczyc do "niezbyt drogich". Za
> 5,50 mozna ja najwyzej obejrzec przez szybe.
>
>
Ja zrobiłam z łopatki. Łopatka była po 13 zł za kilogram chyba.

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 08:31:02

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl>
> > 0,5 kg (z hakiem) mięsa wołowego lub jagnięciny (ja dałam wołowinę)
>
> To dobrze, bo jagniecine trudno niestety zaliczyc do "niezbyt
drogich". Za
> 5,50 mozna ja najwyzej obejrzec przez szybe.

To zależy gdzie kupujesz, Hala Mirowska ~20 zł/kg, kerfur ~50 zł/kg.
Wybór należy do ciebie.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 17:24:17

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 1 Feb 2005 09:31:02 +0100, JerzyN napisał(a):

> To zależy gdzie kupujesz, Hala Mirowska ~20 zł/kg, kerfur ~50 zł/kg.
> Wybór należy do ciebie.

W Hali Mirowskiej wyszloby mi jakies 120 za kg, i to tylko pod warunkiem
trafienia na jakas promocje w PKP :)

Jedynym miejscem w moim rodzinnym CKMK gdzie widuje jagniecine, jest
wlasnie Carrefour - cena mniej wiecej taka, jak podales.

--
pozdrawiam

Maciek
"Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 17:25:14

Temat: Re: Gotujacy facet
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 01 Feb 2005 08:58:02 +0100, Kruszyzna napisał(a):


> Ja zrobiłam z łopatki. Łopatka była po 13 zł za kilogram chyba.

A gdzie mieszkasz? Moze tylko Krakow jest uposledzony pod wzgledem baraniny
& jagnieciny.

--
Pozdrawiam

Maciek
"Use the Google, Luke"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Potrawy z grochu
przepis - kurczak z pieczarkami
Tajemnica Egiptu?
Co mozna z pomidorow?
sushi - stronka z przepisem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »