Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-08-22 18:35:24

Temat: Re: Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** @nn <a...@g...pl> wrote:

>> Tak mnie na stare lata naszło co by jutro ugotować. Macie jakiś
>> sprawdzony przepis, bo jak pogoglowałe to więcej było wynalazków (np. z
>> mlekiem!!!) niż prawdziwych grochówek. Ma być groch, wędzonka, kiełbasa,
>> podsmażone itd. itp. Ma być oczywiście syte, wysokocholesterolowe i
>> kaloryczne!

> Ja robię taką:
> 30-40 dag grochu
> 30 dag wędzonego (surowego) boczku
> 1 laska kiełbasy

Ja zamiast kiełbasy daje wędzone żeberka, po ugotowaniu można je obgryzać, czy
usunąć kości i wrzucić kawałki mięska do zupy - takie mięsko jest przepyszne.
:)

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-08-24 00:46:57

Temat: Re: Grochówka - ale dobra, z kiełbasą i wędzonką
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 22 Aug 2007 13:40:03 +0200, "*piotr'ek*"
<p...@g...pl> wrote:

>Tak mnie na stare lata naszło co by jutro ugotować. Macie jakiś sprawdzony
>przepis, bo jak pogoglowałe to więcej było wynalazków (np. z mlekiem!!!) niż
>prawdziwych grochówek. Ma być groch, wędzonka, kiełbasa, podsmażone itd.
>itp. Ma być oczywiście syte, wysokocholesterolowe i kaloryczne!

Po pierwsze grochowka wcale nie musi byc wysokocholesterolowa - groch
cholesterolu nie zawiera...

Z mykow - jak lubisz zupy typu kremu to gotuj z grochu luskanego,
dlugo, az sie sam rozpadnie. Jak lubisz z konkretnymi kawalkami -
gotuj z nieluskanego az ziarna rozpadna sie na polowki i zmiekna ale
niekoniecznie wszystkie w paciulpe zmienia.

Ziemniaki i warzywa (glownie marchew) dodawaj znacznie pozniej jak
groch.

Jak nie chcesz robic za generator metanu to groch obgotuj krotko,
odlej, zalej nowa woda i dopiero gotuj dalej (w skorce i bezposrednio
pod nia, na powierzchni ziaren groch zawiera weglowodany zupelnie
nieprzyswajalne dla czlowieka - nie przenikaja przez scianki jelita
cienkiego i dopiero w jelicie grubym zajmuja sie nimi bakterie
beztlenowe na potege metan produkujac. Jak wstepnie obgotowac i odlac
- wiekszosc tego cuda pojdzie z pierwsza woda i nie zjesz tego.

Poza kielbasa - wedzona kosc, wedzony boczek (w duzych kawalkach ale
dosyc dlugo gotowany zeby ladnie zmiekl), szyneczka pokrojona w
paseczki jak makaron... Jedni lubia wiecej majeranku, inni wiecej
czosnku (ten do grochowki dodajemy na samym koncu - czy duzo czy malo
to czosnek w grochowce powinien byc swiezy a nie godzinami gotowany).
Na koniec - kieliszek ginu albo dwie sosnowe szyszki na kociol.

I pamietaj - grochowka nie zalicza sie tak naprawde do kategorii zup a
do kategorii brei - moze byc naprawde bardzo gesta, lyzka ma prawo
stawac (choc kiedys po takiej grochowce w ktorej lyzka stawala kumpel
mi w namiocie w buty narzygal...).

Z pomyslow alternatywnych ktore za mna chodza od lat a nie mialem
okazji wyprobowac w praktyce - zupa z grochu i wedzonej ryby...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Patelnia
wino z jeżyn + pasteryzacja i dylemat - pomocy !!!
Mothers of Invention
SYLA !!!
PILNE !!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »