Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gziczka wiosenno-eksperymentalna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gziczka wiosenno-eksperymentalna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 56


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2006-04-13 16:56:20

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com> szukaj wiadomości tego autora

Aicha napisał(a):
> Oni wolą swoje nanodomki na nanonóżkach ;) A poza tym gzica, to jakbyś
> nie wiedział potrawa z jakiegośtam kawałka Wielkopolski. Choć samo
> słowo znam od exa Zagłebiaka ;)

Jako rodowita poznanska pyra potwierdzam ze "gzik" to okreslenie
wybitnie wielkopolskie/poznanskie.
Pomijam oczywiscie skojarzenia okololozkowe ktore mialo kilku moich
znajomych spoza pyrlandii ;)

Poznanski gzik to:
serek,
cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
smietanka slodka,
sol,
pierz.

Do tego ziemniaki gotowane w mundurkach. Ja od siebie dodaje do tego po
kawalku masla na kazdy kes :)

pzdr
robbi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2006-04-13 17:03:31

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 13 Apr 2006 18:56:20 +0200, Waćpanna lub waćpan robbi, w
wiadomości <news:e1lvrj$2km$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:

> Jako rodowita poznanska pyra potwierdzam ze "gzik" to okreslenie
> wybitnie wielkopolskie/poznanskie.
> Pomijam oczywiscie skojarzenia okololozkowe ktore mialo kilku moich
> znajomych spoza pyrlandii ;)
>
> Poznanski gzik to:
> serek,
> cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
> smietanka slodka,
> sol,
> pierz.

szczypiorek! a do chrupania rzodkiewka
wersja exclusive ;)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2006-04-13 17:13:29

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com> szukaj wiadomości tego autora

Tatiana napisał(a):
>>Poznanski gzik to:
>>serek,
>>cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
>>smietanka slodka,
>>sol,
>>pierz.
>
>
> szczypiorek! a do chrupania rzodkiewka
> wersja exclusive ;)

Chyba wersja burzuj de lux ;)

A gzik to potrawa wybitnie na jutrzejszy dzien.

pzdr
robbi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2006-04-13 23:18:06

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 13 avril 2006 ŕ 18:56:20, dans <e1lvrj$2km$1@news.onet.pl> vous écriviez :

> Jako rodowita poznanska pyra potwierdzam ze "gzik" to okreslenie
> wybitnie wielkopolskie/poznanskie.
> Pomijam oczywiscie skojarzenia okololozkowe ktore mialo kilku moich
> znajomych spoza pyrlandii ;)

> Poznanski gzik to:
> serek,
> cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
> smietanka slodka,
> sol,
> pierz.


A duzo tego pierza ?



Ewcia,
bezskojarzeniwa

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2006-04-14 16:38:04

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
>>Poznanski gzik to:
>>serek,
>>cebula - wazne zeby nie byla gorzka,
>>smietanka slodka,
>>sol,
>>pierz.
>
> A duzo tego pierza ?
>

a to zalezy jak duza kaczka byla .... ;)

ciekawa literowka wyszla ;D


pzdr
robbi
(bez pierza w potrawach)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2006-04-18 17:22:46

Temat: Re: Gziczka wiosenno-eksperymentalna
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

Aicha schrieb:
> Użytkownik "Waldemar Krzok" napisał:
>
>>> kanapki z chlebka chrupkiego z (od dołu): majonezem,
>>> camembertem, ogórkiem swieżym i kleksem ketchupu.
>> W ww śniadaniu jest więcej tłuszczu niż w moim całym daniu dla
>> 3 głodnych.
>
> Majonezu jest cienka warstewka, a sera nie zjem całego krążka. Ale
> wiem, że jest tłusty, podobnie jak - bez wątpienia - parmezan, boczek
> i masło ;)))
parmezanu nie musi być dużo, czasem mieszam parmezan z tartą bułką.

> Tylko moje organy wewnetrzne protestują znacznie bardziej po
> zjedzeniu normalnego, domowego "mamowego" obiadu. Może dlatego, że
> sama rzadko jem i przyrzadzam sobie co innego niż drób.
toż pisałem o drobiu ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
Paluszki krabowe - propozycje :)
Jak sie "pije"cukier kandyzowany?
mlode ziemniaki...
zakwas

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »