| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-17 13:04:49
Temat: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Witam!
Widziałem tu jakiś wątek nt. 'gotowców' - chyba pizza.
Oczywiście tu działa mit 'zawsze się udaje' - zwłaszcza w dziedzinie
słodkich wypieków. Cóż, śmiem twierdzić inaczej...
Ale i tak zostałem powalony innym pomysłem tego producenta:
Biała zasmażka...
Skład spisany z opakowania - mąka pszenna, tłuszcz roślinny utwardzony. Nic
więcej (choć pewnie dodano np. środka przeciw zbrylaniu).
Pudełko wielkości 2 paczek papierosów - cena niecałe 6 PLN.
No, ale pewnie 'zawsze się udaje' hehe.
Dawno, dawno temu kupiłem sos beszamelowy jakiejś innej firmy.
To był jedyny raz, kiedy się 'nie udał'. Bo później już zawsze
robiłem sam :-).
Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-17 13:20:10
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Wojtek H. napisał(a):
> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
Mozna, kiedys przypadkiem kupilam polewe czekoladowa: kakao, maka,
cukier. Bez tluszczow utwardzanych, E i innych dodatkow.
Do przygotowania potrzeba dodac tylko masla i mleka ;)
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-17 13:24:15
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Wojtek H. wrote:
(...)
> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
No nie wiem, mnie zawsze na ten przykład zastanawiały różnego rodzaju
preparaty kuchenne, np. do czyszczenia czajników elektrycznych.
Skomplikowane opisy na opakowaniu, a w środku zwykły kwasek cytrynowy.
Albo Super-Hiper-Duper preparat do udrażniania zlewu: zwykła soda
kaustyczna (czy coś w tym stylu).
A żeby nie było zupełnie OT, mam pytanie, a nawet dwa:
1. dlaczego nigdzie nie można kupić cukru waniliowego (jest za to
wanili_n_owego wszędzie pod dostatkiem);
2. czy zna ktoś może miejsce, w którym jednak mógłbym kupić Prawdziwy
Cukier Waniliowy (bez "n" w środku)?
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-17 13:27:31
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Dnia Tue, 17 May 2005 15:04:49 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Wojtek H.*, w
wiadomości news:<news:d6cqiv$kq4$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
Ten głupi gotowiec jest świetny ;) Kiedyś obdarowano nas większą ilością
tejże zasmażki i jest fantastyczna do zagęszczania zup i sosów na szybko.
Wrzucasz, ona zagęszcza, grudek nie ma. Świetna sprawa :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-17 13:29:28
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))> 2. czy zna ktoś może miejsce, w którym jednak mógłbym kupić Prawdziwy
> Cukier Waniliowy (bez "n" w środku)?
Ja ostatnio w Łodzi w Carefoure kupiłem cos co sie nazywało cukier z
wanilią chyba dr.O...
Duzy Mis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-17 13:30:46
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))> Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
Kotlet mielony?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-17 13:33:25
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))> 2. czy zna ktoś może miejsce, w którym jednak mógłbym kupić Prawdziwy
> Cukier Waniliowy (bez "n" w środku)?
Moze wprowadzili jakies PN precyzujace te okreslenia? Bo cukier waniliowy -
to jaki? Robiony z wanilii czy zawierajacy wanilie? Ja nie wiem, wiec pytam.
Najlepsze sa parowki "cielece": sklad: mieso drobiowe odzielone mechanicznie
(MDOM), skorka wieprzowa, tluszcz wieprzowy, przyprawy, konserwanty,
polepszacze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-17 13:40:10
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Piotr Zawadzki napisał(a):
> A żeby nie było zupełnie OT, mam pytanie, a nawet dwa:
> 1. dlaczego nigdzie nie można kupić cukru waniliowego (jest za to
> wanili_n_owego wszędzie pod dostatkiem);
Mozna. Nie jestem pewna, ale chyba Kotayi go produkuje. Ewentualnie
mozna kupic wanilie w laskach.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-17 13:52:29
Temat: Re: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))plitkin wrote:
>>2. czy zna ktoś może miejsce, w którym jednak mógłbym kupić Prawdziwy
>>Cukier Waniliowy (bez "n" w środku)?
>
>
> Moze wprowadzili jakies PN precyzujace te okreslenia? Bo cukier waniliowy -
> to jaki? Robiony z wanilii czy zawierajacy wanilie? Ja nie wiem, wiec pytam.
jest cukier wanilinowy, czyli z "n" w środku i nie jest on z wanilią
tylko z aromatem wanilii, zwanym waniliną.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-17 16:38:56
Temat: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))Witam!
Tatiana w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:tweednayrcid$....@c...net...
(...)
> > Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> > głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
>
> Ten głupi gotowiec jest świetny ;) Kiedyś obdarowano nas większą ilością
> tejże zasmażki i jest fantastyczna do zagęszczania zup i sosów na szybko.
> Wrzucasz, ona zagęszcza, grudek nie ma. Świetna sprawa :)
Nie chcę polemizować - uzasadniam swoje zdanie ;-)
Hehe - na pewno jest to świetny produkt - jeśli robią kostki rosołowe,
to pewnie i zasmażkę potrafią. Ale pewnie z własnej woli byś nie kupiła?
:-)
Mi bardziej chodzi o kalkulację ekonomiczną - w takim pudełku
zmieści się powiedzmy 250 g produktu (na pewno znacznie mniej -
to była objętość rzędu 2 paczek papierosów, ale niech im będzie).
Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
wychodzi po 24 zł za kilogram (kalkulacja mocno zaniżona)!
Zrobienie białej zasmażki bez grudek to kwestia 2-3 minut
(a nawet mniej, jeśli coś podsmażonego do zupy i tak się wrzuca).
Koszt - pomijalny. Zresztą coraz rzadziej się cokolwiek traktuje
zasmażką.
Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej.
No po prostu pomysł takiego produktu - zupełnie nie trafiony
IMHO.
Pozdrawiam - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |