Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Hit firmy K* - biała zasmażka :-)))
Date: Tue, 17 May 2005 18:38:56 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 42
Sender: s...@p...onet.pl@pc201.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <d6d6p5$si2$1@news.onet.pl>
References: <d6cqiv$kq4$1@news.onet.pl> <tweednayrcid$.dlg@czarodziejka.net>
NNTP-Posting-Host: pc201.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1116348005 29250 213.76.89.201 (17 May 2005 16:40:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 May 2005 16:40:05 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239656
Ukryj nagłówki
Witam!
Tatiana w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:tweednayrcid$....@c...net...
(...)
> > Wracając do tematu - chyba nie można wymyślić bardziej
> > głupiego 'gotowca' ? Może się mylę ;-)
>
> Ten głupi gotowiec jest świetny ;) Kiedyś obdarowano nas większą ilością
> tejże zasmażki i jest fantastyczna do zagęszczania zup i sosów na szybko.
> Wrzucasz, ona zagęszcza, grudek nie ma. Świetna sprawa :)
Nie chcę polemizować - uzasadniam swoje zdanie ;-)
Hehe - na pewno jest to świetny produkt - jeśli robią kostki rosołowe,
to pewnie i zasmażkę potrafią. Ale pewnie z własnej woli byś nie kupiła?
:-)
Mi bardziej chodzi o kalkulację ekonomiczną - w takim pudełku
zmieści się powiedzmy 250 g produktu (na pewno znacznie mniej -
to była objętość rzędu 2 paczek papierosów, ale niech im będzie).
Zasmażka najczęściej to pół na pół mąka i tłuszcz. Prawie 6 złotych
za 125g mąki i 125g margaryny ? Popatrzcie, tu mąka i margaryna
wychodzi po 24 zł za kilogram (kalkulacja mocno zaniżona)!
Zrobienie białej zasmażki bez grudek to kwestia 2-3 minut
(a nawet mniej, jeśli coś podsmażonego do zupy i tak się wrzuca).
Koszt - pomijalny. Zresztą coraz rzadziej się cokolwiek traktuje
zasmażką.
Patrzę na to też w ten sposób, że stosowanie utwardzonych
tłuszczy roślinnych jest mocno problematyczne. W domu zrobisz albo
na maśle, albo na oleju - zdrowiej a na maśle nawet smaczniej.
No po prostu pomysł takiego produktu - zupełnie nie trafiony
IMHO.
Pozdrawiam - Wojtek H.
|