| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-08 17:01:17
Temat: How to cook GolonkaDuring visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
Receipts very welcome, preferable in English or German.
Knud Klit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-08 18:23:01
Temat: Re: How to cook Golonka
KKBK wrote:
> During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> Receipts very welcome, preferable in English or German.
>
> Knud Klit
Jesli podacie mi przepis po polsku, to moge przetlumaczyc na angielski. Sama
nie robilam, wiec nie wiem, jak sie robi.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 18:39:32
Temat: Re: How to cook Golonkato ja podam ten najprostszy:
ugotować wywar z jarzyn wraz z zielkem angielskim i lisciem laurowym
do wywaru wrzucić średnia (ok. 70 dkg) golonke i gotowac do miękkości, tak
gdzieś ze 2 godziny.
Jak juz jest miękka wyjąć psypać przyprawanmi według gustu ale koniecznie
papryka i majerankiem,posmarowac oliwą, połozyć na brytfannie i wsadzić do
mocno rozgranego piekarnika.Piec ok 45 min aż sie zarumieni. w trakcie
zapiekania polewac piwem (umiarkowanie).
zajadać z chrzanem.
pozdrawiam
MechaGodzilla
P.S. zaraz ktos sie oburzy na taki sposób przyrządzania ale my tak w domu
robimy i jest pyszna :)))
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
>
> KKBK wrote:
>
> > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of
golonka.
> > Receipts very welcome, preferable in English or German.
> >
> > Knud Klit
>
> Jesli podacie mi przepis po polsku, to moge przetlumaczyc na angielski.
Sama
> nie robilam, wiec nie wiem, jak sie robi.
> Magdalena Bassett
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 19:28:11
Temat: Re: How to cook Golonka>
> During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> Receipts very welcome, preferable in English or German.
>
> Knud Klit
Hi Knud,
look at this recept:
http://www.ludowig.de/rezept_eisbein_klassik.html
actually, Polish golonka is the same as German Eisbein ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 19:37:45
Temat: Re: How to cook Golonka
KKBK wrote:
>
> During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
Have You ever been in Bavaria?
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 20:06:03
Temat: Re: How to cook Golonka> >
> > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
>
> Have You ever been in Bavaria?
do not ever trz to mixup golonka (in German Eisbein) with Bavarian
Schweinshaxe!
Bavarian style is roasting pigs leg with beer, Polish and German style
is cooking it in water with spices ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 23:15:30
Temat: Re: How to cook Golonka
Waldemar Krzok wrote:
>
> > >
> > > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> >
> > Have You ever been in Bavaria?
>
> do not ever trz to mixup golonka (in German Eisbein) with Bavarian
> Schweinshaxe!
>
> Bavarian style is roasting pigs leg with beer, Polish and German style
> is cooking it in water with spices ;-))
I didn't knew - Polish is (th)e same as German?
Bavarian is different then German?
sadyl
PS ale nie AE to się zara poprawię przy okazji ..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-08 23:17:45
Temat: Re: How to cook Golonka
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> sadyl
no , to widze , ze o tej porze jeszcze nie spimy...:)) Braciszku
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-09 08:14:42
Temat: Re: How to cook Golonka
> > > > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> > >
> > > Have You ever been in Bavaria?
> >
> > do not ever trz to mixup golonka (in German Eisbein) with Bavarian
> > Schweinshaxe!
> >
> > Bavarian style is roasting pigs leg with beer, Polish and German style
> > is cooking it in water with spices ;-))
>
> I didn't knew - Polish is (th)e same as German?
> Bavarian is different then German?
>
> sadyl
> PS ale nie AE to się zara poprawię przy okazji ..
no to teraz po naszemu: polska golonka i niemieckie Eisbein robi się tak
samo z dokładnością do dodatków, choć i w Polsce jadłem golonkę z
ziemniakami, kiszoną kapustą i grochem. Dokładnie tak samo podaje się
Eisbein w Niemczech. Jako, że Bawaria nie parafowała niemieckiej ustawy
zasadniczej w 1948 roku, nie trzeba ją do niemiec zaliczać ;-))
W Bawarii dostaniesz też golonkę zrobioną po prusku (czyt. jak powyżej),
ale najbardziej popularną preparacją świńskich nóg jest ich smażenie w
piecu i polewanie piwem.
Waldek, za 8 dni w kraju pieczonej golonki ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-09 10:24:35
Temat: Re: How to cook GolonkaUżytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.USUNTO> napisał w wiadomości
news:9ks13l$pli$1@news.tpi.pl...
> to ja podam ten najprostszy:
> ugotować wywar z jarzyn wraz z zielkem angielskim i lisciem laurowym
> do wywaru wrzucić średnia (ok. 70 dkg) golonke i gotowac do miękkości,
tak
Tylko trzeba dodac, ze musi byc peklowana, bo mi kiedys tesciowa tak
przyrzadzila surowa i... e...
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |