Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!fu-berlin.de
!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: How to cook Golonka
Date: Thu, 09 Aug 2001 10:14:42 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 27
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <3b716dbf$0$322$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk>
<3...@p...onet.pl> <3...@t...de>
<3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 997344843 6841334 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61902
Ukryj nagłówki
> > > > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> > >
> > > Have You ever been in Bavaria?
> >
> > do not ever trz to mixup golonka (in German Eisbein) with Bavarian
> > Schweinshaxe!
> >
> > Bavarian style is roasting pigs leg with beer, Polish and German style
> > is cooking it in water with spices ;-))
>
> I didn't knew - Polish is (th)e same as German?
> Bavarian is different then German?
>
> sadyl
> PS ale nie AE to się zara poprawię przy okazji ..
no to teraz po naszemu: polska golonka i niemieckie Eisbein robi się tak
samo z dokładnością do dodatków, choć i w Polsce jadłem golonkę z
ziemniakami, kiszoną kapustą i grochem. Dokładnie tak samo podaje się
Eisbein w Niemczech. Jako, że Bawaria nie parafowała niemieckiej ustawy
zasadniczej w 1948 roku, nie trzeba ją do niemiec zaliczać ;-))
W Bawarii dostaniesz też golonkę zrobioną po prusku (czyt. jak powyżej),
ale najbardziej popularną preparacją świńskich nóg jest ich smażenie w
piecu i polewanie piwem.
Waldek, za 8 dni w kraju pieczonej golonki ;-))
|