Data: 2001-08-09 08:14:42
Temat: Re: How to cook Golonka
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > > > During visits to Poland I have tasted several very superb dishes of golonka.
> > >
> > > Have You ever been in Bavaria?
> >
> > do not ever trz to mixup golonka (in German Eisbein) with Bavarian
> > Schweinshaxe!
> >
> > Bavarian style is roasting pigs leg with beer, Polish and German style
> > is cooking it in water with spices ;-))
>
> I didn't knew - Polish is (th)e same as German?
> Bavarian is different then German?
>
> sadyl
> PS ale nie AE to się zara poprawię przy okazji ..
no to teraz po naszemu: polska golonka i niemieckie Eisbein robi się tak
samo z dokładnością do dodatków, choć i w Polsce jadłem golonkę z
ziemniakami, kiszoną kapustą i grochem. Dokładnie tak samo podaje się
Eisbein w Niemczech. Jako, że Bawaria nie parafowała niemieckiej ustawy
zasadniczej w 1948 roku, nie trzeba ją do niemiec zaliczać ;-))
W Bawarii dostaniesz też golonkę zrobioną po prusku (czyt. jak powyżej),
ale najbardziej popularną preparacją świńskich nóg jest ich smażenie w
piecu i polewanie piwem.
Waldek, za 8 dni w kraju pieczonej golonki ;-))
|