| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-28 17:12:08
Temat: Impreza niespodziankaWitajcie smakosze!!
Proszę o pomoc w takiej sprawie. Planuję dla męża przyjecie niespodziankę na
trochę ponad 20 osób. (Dużo ludzików bo i rocznica okrąglutka). Ogólny zarys
przedsięwzięcia od straony kulinarnej prezentuje sie mniejwiecej tak:
- bar sałatkowy (w michach stoją komponenty obok sosy kazdy montuje co lubi)
- pieczone mięsa
- napoje
- coś słodkiego
I tu sie rodzą pytania
- do baru - chcę aby składników było jak najwiecej mam już trochę typów ale,
zdaje mi się ze wciąż za mało to prośba pierwsza i druga - jakie sosy do tego
(przepisy) tez mam kilka sprawdzonych ale szukam nietypowych.
- te pieczone podać na ciepło czy na zimno?? ( mam szynkę, drób, boczek) za i
przeciw obu opcji proszę i tez jakieś nietypowe przepisy mile widziane.
- i ostatnie pytanie co słodkiego pasuje do takiego na ostro?? moze poprostu
obok warzyw postawić owoce i słodkie dodatki na sałatki na słodko??
Casu chwilę mam więc nie pili ale chcę sie przygotować
Ach i jeszcze jedno prośbo o przepis na jkiś nietypowy tort ewentualnie coś
torto podobnego.
Pozdrawiam serdecznie AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-01 15:44:25
Temat: Re: Impreza niespodziankaAgnieszka <b...@g...pl> napisał(a):
> Witajcie smakosze!!
>
NIkt nie ma pomysłu na to co mi doradzić?? Niewierzę:(
Pomóżcie
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-01 20:14:55
Temat: Re: Impreza niespodzianka
Le mardi 1 mars 2005 ŕ 16:44:25, vous écriviez :
> Agnieszka <b...@g...pl> napisał(a):
>> Witajcie smakosze!!
> NIkt nie ma pomysłu na to co mi doradzić?? Niewierzę:(
> Pomóżcie
> AgaL
Agnieszko, trudno ci pomoc,poniewaz nic wlasciwie konkretnego nie
napisalas co by pozwolilo komukolwiek wyobrazic jak wlasciwie twoje
przyjecie bedzie wygladac. Popatrz sama :
> do baru - chce aby skladników bylo jak najwiecej mam juz troche typów ale,
> zdaje mi sie ze wciaz za malo to prosba pierwsza i druga - jakie sosy do tego
> (przepisy) tez mam kilka sprawdzonych ale szukam nietypowych.
Slowem nie pisnelas jakie juz masz skladniki. Sosow szukasz
"nietypowych", ale "nietypowosc" dla kazdzgo jest inna, i w zaleznosci
od tego do czego sie sos podaje.
> te pieczone podac na cieplo czy na zimno??
A skad my mamy wiedziec ? Jezli nie mozesz sie zdecydowac to moze
podaj polowe na zimno a polowe na cieplo, nie ?
> za i przeciw obu opcji prosze
Zimne jest zimne a cieple jest cieple... to troche takie pytanie jak
owo o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkanocy...
> i ostatnie pytanie co slodkiego pasuje do takiego na ostro??
Do czego na ostro ?
> Ach i jeszcze jedno prosbo o przepis na jkis nietypowy tort ewentualnie cos
> torto podobnego.
Wyglada na to ze po prostu chcesz zeby ci tutaj menu cale wymyslono...
Nic w tym zlego ale nie podajesz zadnych konkretnych informacji ktore
pozwolilyby wyobrazni grupowiczow troche popracowac :-/
ps. podaje ci jedno menu, ktore kiedys podalam
- kanapki z wedzonym lososiem i tarama (mozesz podac obok twojego baru
salatkowego)
- udziec jagniecy tandoori, to tego ryz basmati i zielona fasolka z
sosem "3 pieprze"
- deser truskawki z bita smietana i malinami. Potem tort wanilowo
kawowy (masa maslana).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 08:17:23
Temat: Re: Impreza niespodziankaAgnieszka napisał(a):
> Witajcie smakosze!!
>
> Proszę o pomoc w takiej sprawie. Planuję dla męża przyjecie niespodziankę na
> trochę ponad 20 osób. (Dużo ludzików bo i rocznica okrąglutka). Ogólny zarys
> przedsięwzięcia od straony kulinarnej prezentuje sie mniejwiecej tak:
> - bar sałatkowy (w michach stoją komponenty obok sosy kazdy montuje co lubi)
> - pieczone mięsa
> - napoje
> - coś słodkiego
> I tu sie rodzą pytania
> - do baru - chcę aby składników było jak najwiecej mam już trochę typów ale,
> zdaje mi się ze wciąż za mało to prośba pierwsza i druga - jakie sosy do tego
> (przepisy) tez mam kilka sprawdzonych ale szukam nietypowych.
Jako sałatkę polecam brokuły z fetą, polane sosem majonezowo-jogurtowym
z czosnkiem. Przepis w archiwum się powtarza, ja robię ten wg cherokee.
> - te pieczone podać na ciepło czy na zimno?? ( mam szynkę, drób, boczek) za i
> przeciw obu opcji proszę i tez jakieś nietypowe przepisy mile widziane.
Ja bym podała na zimno. "Za" jest takie, że nie musisz tego przed
podaniem podgrzewać ;). Z mięs na zimno polecam schab nadziewany
polędwiczką ze śliwkami, przepis znajdziesz na stronie
www.jduszczynska.republika.pl. Ponadto smaczna i łatwa w przygotowaniu
jest karkówka, podana na zimno z sosem tatarskim. Niedawno widziałam też
ciekawy przepis na schab nadziewany brokułami (to chyba rolada była). Tę
propozycję jak i inne ciekawostki znajdziesz w wątku "Talerz mięs" z
lutego br.
Dopiero doczytałam, że nie robisz gotowych sałatek, tylko przygotowujesz
komponenty - ale może sałatka z brokułami przyda Ci się na inną okazję.
> Ach i jeszcze jedno prośbo o przepis na jkiś nietypowy tort ewentualnie coś
> torto podobnego.
Napisz coś więcej, czego oczekujesz po tym "tortopodobnym" wyrobie :).
Może tiramisu się nada?
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 08:18:12
Temat: Re: Impreza niespodziankaEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
> Agnieszko, trudno ci pomoc,poniewaz nic wlasciwie konkretnego nie
> napisalas co by pozwolilo komukolwiek wyobrazic jak wlasciwie twoje
> przyjecie bedzie wygladac. Popatrz sama :
>
> > do baru - chce aby skladników bylo jak najwiecej mam juz troche typów ale,
> > zdaje mi sie ze wciaz za malo to prosba pierwsza i druga - jakie sosy do
tego
ale napisalam też że to mają stać komponenty czyli już uściślająć mam sałatę
lodową i pekinke nako podtawę (załóżmy) i do tego pewnie bedzie marchewka w
paseczki jakieś jajo, jakieś inne warzywa - i tu problem co o tej porze roku
oprócz puszek jakieś sensowne moze być. A jeśli chodzi o sosy to dla mnie
typowy jest np czosnkowy czy winegret. Ale masz racjaę dla kazdego coś innego.
Zakupy będę robić za tydzień wiec wlasciwie jeszcze niczego nie mam. Chodzi
głównie o produkty z których samemu na talerzu mozna sobie przyżądzić
suróweczkę sałatkę.
> > te pieczone podac na cieplo czy na zimno??
>
> A skad my mamy wiedziec ? Jezli nie mozesz sie zdecydowac to moze
> podaj polowe na zimno a polowe na cieplo, nie ?
Napisałm ze mam szynke, boczek i drób. Napewno są jakieś fajne przepisy dla
tych mięs i na zimno i na ciepło. Mogę zrobić kure w sosie ale na mój gust
ona na zimno nie pójdzie, wiec zdawa mi sie że powiedzenie ze zimne to zimne
a cieple to ciepłe to za mało... Myśle o upieczeniu tego ale moze są jakieś
fajne przepisy na smażone duszone, które mozna zjeść bez użycia noża.
Zimne jest zimne a cieple jest cieple... to troche takie pytanie jak
> owo o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkanocy...
>
> > i ostatnie pytanie co slodkiego pasuje do takiego na ostro??
>
> Do czego na ostro ?
no do całej reszty ja zakładam że ten bar i mięsa na słodko nie będa tylko
raczej na słono i ostro nie wiem czy wszelka słodycz pasuje. (nie znosze piec
ciast)
> > torto podobnego.
>
> Wyglada na to ze po prostu chcesz zeby ci tutaj menu cale wymyslono...
> Nic w tym zlego ale nie podajesz zadnych konkretnych informacji ktore
> pozwolilyby wyobrazni grupowiczow troche popracowac :-/
Uważam ze menu podałam dokładne, ale moze się mylę... Chodzi mi o to że nie
bedzie gotowych rzeczy no poza miesem tylko każdy sam co lubi to sobie zje.
Wiem ze jest mnóstwo rózności na rynku które mogę postawić na stol3 ale jakąś
pustkę czuję przy sporządaniu listy zakupó. a muszę taką mieć i jej się
trzymać bo mam określony portfel na ten cel przeznaczony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 08:24:05
Temat: Re: Impreza niespodziankaA.L. <a...@n...pl> napisał(a):
> > - te pieczone podać na ciepło czy na zimno?? ( mam szynkę, drób, boczek)
za i
>
> > przeciw obu opcji proszę i tez jakieś nietypowe przepisy mile widziane.
>
> Ja bym podała na zimno. "Za" jest takie, że nie musisz tego przed
> podaniem podgrzewać ;). Z mięs na zimno polecam schab nadziewany
> polędwiczką ze śliwkami, przepis znajdziesz na stronie
> www.jduszczynska.republika.pl. Ponadto smaczna i łatwa w przygotowaniu
> jest karkówka, podana na zimno z sosem tatarskim. Niedawno widziałam też
> ciekawy przepis na schab nadziewany brokułami (to chyba rolada była). Tę
> propozycję jak i inne ciekawostki znajdziesz w wątku "Talerz mięs" z
> lutego br.
Tak jak już napisałam Ewiem mięsam mam takie - szynka, boczek, kurczakii coś
z tego musze wymodzić.
> > Ach i jeszcze jedno prośbo o przepis na jkiś nietypowy tort ewentualnie
coś
> > torto podobnego.
>
> Napisz coś więcej, czego oczekujesz po tym "tortopodobnym" wyrobie :).
> Może tiramisu się nada?
>
też myslalam (znajomi uwielbiają) ale za drogo by wyszło na 20 osób...
musiała bym conajmniej z 3 porcji zrobić. Nie wiem co torto podobnego. w
ciastach jestem noga ostatnia, nie mam zadnego pomysłu...
AgaL
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 09:06:18
Temat: Re: Impreza niespodziankaAgnieszka napisał(a):
> Tak jak już napisałam Ewiem mięsam mam takie - szynka, boczek, kurczakii coś
> z tego musze wymodzić.
Boczek surowy jak przypuszczam?
Boczek posypać solą, pieprzem, majerankiem, poukładać na nim plastry
cebuli, zawinąć w folię ALU i upiec, podać na zimno.
Alternatywnie, jeżeli to ładny kawałek, dający się zrolować - zrób
roladę. W archiwum są różne wariacje. Najprostsze to z czosnkiem albo z
musztardą. Upiec w folii ALU, jw.
Kurczaki podałabym jednak na ciepło. Możesz np. poporcjować i zrobić
marynatę cebulową: http://tinyurl.com/4zv3r
W kwestii szynki Ci nie pomogę, bo ja ją przerabiam na mielone, a wtedy
masz już duże pole do popisu. Faszerowane pieczarki, faszerowana
papryka, mielone nadziewane fetą albo pieczarkami, etc. Albo klops,
czyli pieczeń rzymska, którą możesz podać na zimno.
>
> też myslalam (znajomi uwielbiają) ale za drogo by wyszło na 20 osób...
> musiała bym conajmniej z 3 porcji zrobić. Nie wiem co torto podobnego. w
> ciastach jestem noga ostatnia, nie mam zadnego pomysłu...
Może Rafaello: http://tinyurl.com/65rb2
Chyba trzeba by upiec na dużej formie prostokątnej, żeby dało się
podzielić na te 20 kawałków...
Ja ostatnio zrobiłam jako tort coś takiego: http://tinyurl.com/4bd6h
Rozeszło się byłyskawicznie.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 22:47:57
Temat: Re: Impreza niespodzianka
Le mercredi 2 mars 2005 ŕ 09:18:12, dans <d03ss4$fh2$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
> ale napisalam też że to mają stać komponenty czyli już uściślająć mam sałatę
> lodową i pekinke nako podtawę (załóżmy) i do tego pewnie bedzie marchewka w
> paseczki jakieś jajo, jakieś inne warzywa - i tu problem co o tej porze roku
> oprócz puszek jakieś sensowne moze być.
Popatrz tu :
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/salatka_zlo
cista.htm
> A jeśli chodzi o sosy to dla mnie
> typowy jest np czosnkowy czy winegret. Ale masz racjaę dla kazdego coś innego.
> Zakupy będę robić za tydzień wiec wlasciwie jeszcze niczego nie mam. Chodzi
> głównie o produkty z których samemu na talerzu mozna sobie przyżądzić
> suróweczkę sałatkę.
Czyli sosy sie licza...
A mozesz napisac jakie sosy przewidzielas, i do czego ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |