Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Indyk u Basi Cz.Wczoraj

Grupy

Szukaj w grupach

 

Indyk u Basi Cz.Wczoraj

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-07 12:39:36

Temat: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj bylam z wizyta u naszej Basi wroclawskiej w celu zrobienia
indyka. Indyk wyszedl boski, soczysty. Zaraz zostane zbesztana przez
Basie ktora mocno broni plci ptaka i twierdzi ze to indyczka ;-).
Indyk byl z naDziwka (c) Basia pieczarkowo - ryzowo - chlebowa
doprawiony sola ziolami prowansalskimi oraz tymiankiem. Indyka
natarlysmy roztopionym maslem w ktorym wyladaowala papryka ostra, sol,
pieprz bialy, galka muszkatulowa. Byl pyszny :))))))
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-07 12:50:13

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "walkie!" <w...@w...net.pl>


Wczoraj bylam z wizyta u naszej Basi wroclawskiej w celu zrobienia
indyka. Indyk wyszedl boski, soczysty. Zaraz zostane zbesztana przez
Basie ktora mocno broni plci ptaka i twierdzi ze to indyczka ;-).
Indyk byl z naDziwka (c) Basia pieczarkowo - ryzowo - chlebowa
doprawiony sola ziolami prowansalskimi oraz tymiankiem. Indyka
natarlysmy roztopionym maslem w ktorym wyladaowala papryka ostra, sol,
pieprz bialy, galka muszkatulowa. Byl pyszny :))))))
--

Potwierdzam, co byl! pyszny :-)
naDziwka - to bylo wykonanie Walkie - przyniesiona gotowa :-), doprawiona takze
czosnkiem!

ziola wrzucilysmy do goracego, roztopionego masla i po chwili posmarowalysmy ta
mikstura indyczke.

No i pieklysmy ja w temp. 200 stopni C w rekawie ok. 2,5 godz., ale spokojnie mozna
to bylo ograniczyc do 2 godz, a moze nawet i
mniej.
Nigdy dotad nie mialam doswiadczenia z pieczeniem w rekawie; ale wyglada na to, ze
skraca czas pieczenia.
Indyczka miala 3,70 kg.

Pewno Wam smutno, ze takie wspanialosci jadlysmy.. ale mozemy powtorzyc, jesli ktos
dostanie i przytaszczy indyczke :-)
Pozdrowka :-)
Barbara



---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.435 / Virus Database: 244 - Release Date: 2002.12.30


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 13:06:19

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara Czaplicka wrote:

> Potwierdzam, co byl! pyszny :-)
> naDziwka - to bylo wykonanie Walkie - przyniesiona gotowa :-), doprawiona takze
czosnkiem!
>
> ziola wrzucilysmy do goracego, roztopionego masla i po chwili posmarowalysmy ta
mikstura indyczke.
>
> No i pieklysmy ja w temp. 200 stopni C w rekawie ok. 2,5 godz., ale spokojnie mozna
to bylo ograniczyc do 2 godz, a moze nawet i
> mniej.
> Nigdy dotad nie mialam doswiadczenia z pieczeniem w rekawie; ale wyglada na to, ze
skraca czas pieczenia.
> Indyczka miala 3,70 kg.
>
> Pewno Wam smutno, ze takie wspanialosci jadlysmy.. ale mozemy powtorzyc, jesli ktos
dostanie i przytaszczy indyczke :-)
> Pozdrowka :-)
> Barbara
>
>
To ja naDziwke moge zrobic :)))))


--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 13:41:30

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:025e01c2b64b$50fa7970$d5f2573e@home68z1dftw81..
.

> No i pieklysmy ja w temp. 200 stopni C w rekawie ok. 2,5 godz

Basiu, a nie wlewalyscie czegos do rekawa, typu bulion, albo jaka inna ciecz
procentowa? Nigdy nie pieklam indyczki( -ka), ale po przeczytaniu opisu
chyba sprobuje. Chetnie bym sie zalapala na te naDziwke, ale z Wawki do
Wroclawia zdziebek daleko:(
Pozdrawiam Was.
Dorota






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 13:46:15

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

dorka wrote:

> Basiu, a nie wlewalyscie czegos do rekawa, typu bulion, albo jaka inna ciecz
> procentowa? Nigdy nie pieklam indyczki( -ka), ale po przeczytaniu opisu
> chyba sprobuje. Chetnie bym sie zalapala na te naDziwke, ale z Wawki do
> Wroclawia zdziebek daleko:(
> Pozdrawiam Was.
> Dorota
>
Wlalysmy 3 lyzki stolowe wody a po godzinie pieczenia indyk nam plywal.
Potem wyparowalo troszke tej cieszy i zrobil sie sosik. Aha jak bedziesz
piekla w rekawie to nie zapomnij zrobic w nim kilka malych dziurek bo
moze Ci wybuchnac.


--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 13:53:00

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avelk9$iqu$1@news.tpi.pl...

> Wlalysmy 3 lyzki stolowe wody a po godzinie pieczenia indyk nam plywal.
> Potem wyparowalo troszke tej cieszy i zrobil sie sosik. Aha jak bedziesz
> piekla w rekawie to nie zapomnij zrobic w nim kilka malych dziurek bo
> moze Ci wybuchnac.

Dzieki bardzo za przestroge, rozjasnij jeszcze jakiego chleba uzylas do
nadziewki? Mniemam, ze razowiec pasuje, ale wole sie upewnic.
Pozdrawiam
Dorota



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 14:16:26

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

dorka wrote:

> Dzieki bardzo za przestroge, rozjasnij jeszcze jakiego chleba uzylas do
> nadziewki? Mniemam, ze razowiec pasuje, ale wole sie upewnic.
> Pozdrawiam
> Dorota
>
Nie mialam razowego - wrzucilam pokruszona kromke zwyklego. A nadziewke
zrobilam tak:
3 cebule posmazylam na masle
wrzucilam na to pieczarki, poddusilam
potem dodalam szklanke surowego ryzu
zalalam to woda
posypalam tymiankiem, sola, ziolami prowansalskimi
dodalam pokruszona kromke chleba
troche ketchupu bo przecier 'wyszedl'
i przykrylam zeby ryz napecznial.



--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 14:48:58

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "dorka" <d...@i...pl>

Basiu, a nie wlewalyscie czegos do rekawa, typu bulion, albo jaka inna ciecz
procentowa? Nigdy nie pieklam indyczki( -ka), ale po przeczytaniu opisu
chyba sprobuje. Chetnie bym sie zalapala na te naDziwke, ale z Wawki do
Wroclawia zdziebek daleko:(
Pozdrawiam Was.
Dorota
>>>>>>>>>>>

Nigdy nic nie wiadomo, moze akurat bedziesz we Wrocku i bedzie do dostania
indyczka???
Bo, generalnie, to ja po raz pierwszy od ilus lat zobaczylam indyczke.
Wczesniej probowalam zamawiac, rozne cuda wyczynialam, by zdobyc ptaka w calosci, ale
jednak malego [a w tym przypadku to moze byc
tylko indyczka].

Osobiscie uwazam za bledne doprawianie naturalnego miesa jakimkolwiek bulionem.
Dodaje ziola - tym razem wg sugestii Justynki - a pomysly ma to dziewcze naprawde
niezle :-)
podduszenie ziol na maselku to tez jej pomysl :-)

Zamiast ziol podsuszanych na maselku mozna ptaka natrzec przyprawami, a potem
wysmarowac smietana [tak robie w przypadku kurczaka].
Wowczas jednak pieklabym BEZ rekawa, czyli najpierw ptak w wysokiej temperaturze lub
opiekany od gory przez 10-15 minut, ale
generalnie do zrumienienia, a potem w nizszej temperaturze dopiekany.

Tego ptaka, ktorego pieklysmy, mozna bylo piec krocej - brak doswiadczenia sie klania
:(

No co wazne: krojenie tego ptaka - w plastry dosc duze...a nie przez podzial na
czesci!!!
Indyk jest fantastyczny, bo ma iles [?] gatunkow mies na sobie.

Przyznam szczerze, ze ostatni raz jadlam indyka wiele, wiele lat temu w rodzinnym
domu.
NaDZIWKA byla inna, bowiem skladala sie z bulki, podrobow, rodzynek, masla itp. -
dokladnego skladu niestety nie pamietam.
Pozdrowka :-)
Barbara









---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.435 / Virus Database: 244 - Release Date: 2002.12.30


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 15:00:45

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Barbara Czaplicka wrote:

> Osobiscie uwazam za bledne doprawianie naturalnego miesa jakimkolwiek bulionem.
> Dodaje ziola - tym razem wg sugestii Justynki - a pomysly ma to dziewcze naprawde
niezle :-)
> podduszenie ziol na maselku to tez jej pomysl :-)
>

Staram sie ale ja jeszcze 'gowniara' w kuchni jestem ;-)
Nauczyc sie musze jeszcze sporo w kazdym badz razie.

--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-07 15:50:43

Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


============
Zjadlyscie cala indyczke 3,7 kg?!
Z nadzieniem!?
Same? We dwie?
O kurcz.... O indyk!

waldek
============


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

makrobiotycznie.....?
ile wazy listek zelatyny
ciasto bananowe
Pilne Warszawa
Kuleczki orzechowo-rodzynkowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »