Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.
pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Date: 7 Jan 2003 15:48:58 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 50
Message-ID: <036501c2b65b$dae539d0$d5f2573e@home68z1dftw81>
References: <avehnb$h73$1@news.tpi.pl>
<025e01c2b64b$50fa7970$d5f2573e@home68z1dftw81>
<avele0$7jg$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1041950938 1734 192.168.240.245 (7 Jan 2003 14:48:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2003 14:48:58 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-Received: from dial-6101.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.242.213]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18Vv1D-0005Im-00 for p...@n...pl; Tue, 07 Jan 2003
15:47:51 +0100
X-Received: from dial-6101.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.242.213]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18Vv1D-0005Im-00 for p...@n...pl; Tue, 07 Jan 2003
15:47:51 +0100
X-Received: from dial-6101.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.242.213]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18Vv1D-0005Im-00 for p...@n...pl; Tue, 07 Jan 2003
15:47:51 +0100
X-Received: from dial-6101.wroclaw.dialog.net.pl ([62.87.242.213]
helo=home68z1dftw81) by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.35 #1) id
18Vv1D-0005Im-00 for p...@n...pl; Tue, 07 Jan 2003
15:47:51 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140750
Ukryj nagłówki
From: "dorka" <d...@i...pl>
Basiu, a nie wlewalyscie czegos do rekawa, typu bulion, albo jaka inna ciecz
procentowa? Nigdy nie pieklam indyczki( -ka), ale po przeczytaniu opisu
chyba sprobuje. Chetnie bym sie zalapala na te naDziwke, ale z Wawki do
Wroclawia zdziebek daleko:(
Pozdrawiam Was.
Dorota
>>>>>>>>>>>
Nigdy nic nie wiadomo, moze akurat bedziesz we Wrocku i bedzie do dostania
indyczka???
Bo, generalnie, to ja po raz pierwszy od ilus lat zobaczylam indyczke.
Wczesniej probowalam zamawiac, rozne cuda wyczynialam, by zdobyc ptaka w calosci, ale
jednak malego [a w tym przypadku to moze byc
tylko indyczka].
Osobiscie uwazam za bledne doprawianie naturalnego miesa jakimkolwiek bulionem.
Dodaje ziola - tym razem wg sugestii Justynki - a pomysly ma to dziewcze naprawde
niezle :-)
podduszenie ziol na maselku to tez jej pomysl :-)
Zamiast ziol podsuszanych na maselku mozna ptaka natrzec przyprawami, a potem
wysmarowac smietana [tak robie w przypadku kurczaka].
Wowczas jednak pieklabym BEZ rekawa, czyli najpierw ptak w wysokiej temperaturze lub
opiekany od gory przez 10-15 minut, ale
generalnie do zrumienienia, a potem w nizszej temperaturze dopiekany.
Tego ptaka, ktorego pieklysmy, mozna bylo piec krocej - brak doswiadczenia sie klania
:(
No co wazne: krojenie tego ptaka - w plastry dosc duze...a nie przez podzial na
czesci!!!
Indyk jest fantastyczny, bo ma iles [?] gatunkow mies na sobie.
Przyznam szczerze, ze ostatni raz jadlam indyka wiele, wiele lat temu w rodzinnym
domu.
NaDZIWKA byla inna, bowiem skladala sie z bulki, podrobow, rodzynek, masla itp. -
dokladnego skladu niestety nie pamietam.
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.435 / Virus Database: 244 - Release Date: 2002.12.30
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|