« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-07 09:37:08
Temat: Jablka na szarlotkeJak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-07 09:53:45
Temat: Re: Jablka na szarlotke
Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aiqpnh$jho$...@n...tpi.pl...
> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do
szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 09:57:30
Temat: Re: Jablka na szarlotkeUżytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
> napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
> Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.
To super, bo nie lubie pasteryzowac :)
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 10:18:40
Temat: Re: Jablka na szarlotke> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Ja tylko rozgotowuje, obrane i oczyszczone, bez cukru, ( to i do miesa sie nada
ten mus), skladam gorace i nie pasteryzuje. Tyle, ze sloiki musza byc naprawde
czyste, na przyklad wyprazone w piekarniku, a zakretki wygotowane.Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 10:25:07
Temat: Re: Jablka na szarlotkeLilla napisala:
> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.
Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 11:10:20
Temat: Re: Jablka na szarlotkeUżytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisała:
> Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.
To pewnie dla lepszego smaku.
> Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
> zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
> Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.
A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 11:44:15
Temat: Re: Jablka na szarlotkeLilla napisala:
> A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?
Chyba niczym - tzn. ja go trochę odparowuję.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 07:56:21
Temat: Re: Jablka na szarlotke
Lilla wrote:
>
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
> > napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
> > Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.
>
> To super, bo nie lubie pasteryzowac :)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne
pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 08:06:30
Temat: Re: Jablka na szarlotkeUżytkownik "Pozytyfka" <j...@c...freeland.lublin.pl> napisała:
> tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
> obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
> itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne
Wiem, bo ja tez najbardziej lubie szarlotke z jablek utartych na tarce :)
Moze sie zmusze, aby troche takich sloikow zapasteryzowac.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-09 11:32:31
Temat: Re: Jablka na szarlotkeI jest jeszce jeden przepis
obrac, pokroic, posypac cukrem i zostawic do nastepnego dnia.
Potem wolno gotowac. Beda jablka w kawalkach
nie rozgotowane, ja takie wole.
Jak sie gorace wlozy do wyparzonych sloikow
nie potrzeba pasteryzowac.
To jest podobno przepis litewski.
Mozna to samo robic z mieszanych owocow:
jablka, groszki i sliwki - jest super!
Pozdrawiam
Barbara
Lilla wrote:
>
> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |