Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jablka na szarlotke

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jablka na szarlotke

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-07 09:37:08

Temat: Jablka na szarlotke
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
gotowych jablek ze sloika?
Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-07 09:53:45

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Lilla <l...@f...krasnik.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aiqpnh$jho$...@n...tpi.pl...
> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do
szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>

papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-07 09:57:30

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
> napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
> Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.

To super, bo nie lubie pasteryzowac :)

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-07 10:18:40

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
>
Ja tylko rozgotowuje, obrane i oczyszczone, bez cukru, ( to i do miesa sie nada
ten mus), skladam gorace i nie pasteryzuje. Tyle, ze sloiki musza byc naprawde
czyste, na przyklad wyprazone w piekarniku, a zakretki wygotowane.Qd

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-07 10:25:07

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla napisala:

> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?

Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.
Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-07 11:10:20

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisała:
> Rozgotowuję bez cukru, ale z cynamonem i goździkami.

To pewnie dla lepszego smaku.

> Jak gorace wlejesz do słoika i postawisz "na głowie" do
> zassania, to może sie obejść bez pasteryzacji (tak robiłam
> Twoje śliwki w jabłkach). Ale zwykły mus pasteryzuję.

A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-07 11:44:15

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Lilla napisala:

> A czym sie rozni zwykly mus z jablek od takich rozgotowanych?

Chyba niczym - tzn. ja go trochę odparowuję.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 07:56:21

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: Pozytyfka <j...@c...freeland.lublin.pl> szukaj wiadomości tego autora



Lilla wrote:
>
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisała:
> > papierówki, a jeszcze lepiej antonóki udusić z cukrem i odrobią wody na mus,
> > napakować do sporych słoików, dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem.
> > Wytrzymają bez problemu do następnych zbiorów.
>
> To super, bo nie lubie pasteryzowac :)
>
> Pozdrawiam
> Lilla
tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne
pozdrawiam
Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 08:06:30

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Pozytyfka" <j...@c...freeland.lublin.pl> napisała:
> tez nie lubie pasteryzowac ale wole takie:
> obrane jablka tre na grubej tarce, do sloikow, na wierz cukier, gozdziki
> itp i pasteryzuje. do szarlotki idealne

Wiem, bo ja tez najbardziej lubie szarlotke z jablek utartych na tarce :)
Moze sie zmusze, aby troche takich sloikow zapasteryzowac.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 11:32:31

Temat: Re: Jablka na szarlotke
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

I jest jeszce jeden przepis
obrac, pokroic, posypac cukrem i zostawic do nastepnego dnia.
Potem wolno gotowac. Beda jablka w kawalkach
nie rozgotowane, ja takie wole.
Jak sie gorace wlozy do wyparzonych sloikow
nie potrzeba pasteryzowac.
To jest podobno przepis litewski.
Mozna to samo robic z mieszanych owocow:
jablka, groszki i sliwki - jest super!
Pozdrawiam
Barbara

Lilla wrote:
>
> Jak robicie takie zapasy z jablek na zime, aby mozna bylo uzyc do szarlotki
> gotowych jablek ze sloika?
> Z tego co wiem, to trzeba ich rozgotowac z dodatkiem cukru i gorace
> nakladac w sloiki, a potem pasteryzowac.
> A moze pasteryzacja jest niekonieczna?
>
> Pozdrawiam
> Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cukinia
kurczak
Do Kawoszy i nie tylko
Starka
brytling czyli rybka-frytka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »