« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-03-01 09:02:53
Temat: Jadłeś - nie jedź !http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_z_piwa/
Na post po zbóju zaprosił
P.D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-03-01 09:21:32
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !W Usenecie Przemysław Dębski <p...@g...pl> tak oto plecie:
>
> http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_z_piwa/
Gramatka na śniadanie - kiedyś to był standard. To były piękne czasy.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-01 09:39:07
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Qrczak pisze:
> W Usenecie Przemysław Dębski <p...@g...pl> tak oto plecie:
>>
>> http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_z_piwa/
>
> Gramatka na śniadanie - kiedyś to był standard. To były piękne czasy.
Tak na serio?
Hm, ja znam tylko przepis na czeski gulasz w piwie. Bardzo dobry.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-03-01 09:40:10
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Qrczak pisze:
> Gramatka na śniadanie - kiedyś to był standard. To były piękne czasy.
Nie mów, że je pamiętasz.
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany pływa.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-03-01 09:45:11
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:hmg130$mbk$2@atlantis.news.neostrada.pl...
>W Usenecie Przemysław Dębski <p...@g...pl> tak oto plecie:
>>
>> http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/zupa_z_piwa/
>
> Gramatka na śniadanie - kiedyś to był standard. To były piękne czasy.
>
> Qra
>
Gramatka?
Tak to się nazywało?
Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-03-01 09:47:28
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Vilar pisze:
> Gramatka?
> Tak to się nazywało?
> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją
pospolicie do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-03-01 09:51:17
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:hmg2fj$2qh$1@inews.gazeta.pl...
> Vilar pisze:
>
>> Gramatka?
>> Tak to się nazywało?
>> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
>
> Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją pospolicie
> do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
> --
> B.
A teraz?
Starte jabłko polane jogurtem i kilkoma nitkami "mniodku".
W sumie pycha......ale....
Ale jak się patrzy na takie niegdysiejsze rozpasanie, to jednak łezka w oku
jakoś się kręci.
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-03-01 09:55:11
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Bbjk pisze:
> Vilar pisze:
>
>> Gramatka?
>> Tak to się nazywało?
>> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
>
> Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją
> pospolicie do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być
niezłe jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-03-01 09:58:11
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:hmg3jb$148$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Bbjk pisze:
>> Vilar pisze:
>>
>>> Gramatka?
>>> Tak to się nazywało?
>>> Kiedy to jedzono (tak pi razy.... )???
>>
>> Najbardziej polularna piwna polewka byla w XVIII w., jadano ją pospolicie
>> do połowy XIX (Gloger i inni opisują detalicznie).
>
> No proszę. A ja sobie wyobrażam, że po tej potrawie to musiały być niezłe
> jazdy jelitowe - piwo z twarogiem! ;)
>
> Ewa
Oni te jelita zaprawiali w boju od małego.....
Nie to co te nasze chowane na chlebie z ziarnami, jogurcie i śliweczkach....
Za to ciekawa jestem do ilu "dociągali" (lat życia).
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-03-01 09:59:07
Temat: Re: Jadłeś - nie jedź !Vilar pisze:
> Ale jak się patrzy na takie niegdysiejsze rozpasanie, to jednak łezka w oku
> jakoś się kręci.
Czy ja wiem?
Ciekawe są dawne "Opisy obyczajów" i relacje, natomiast same potrawy
kuchni staropolskiej, sarmackiej w ówczesnym kształcie dzisiejszemu
zjadaczowi chleba wydają się na ogół dość obrzydliwe: tłuste, mdłe lub
dla odmiany za mocno doprawione bez ładu i składu, by zabić zapaszek
nieświeżości, 0 surowych jarzyn i owoców. Polska "kuchnia nowoczesna"
powstała w XIX w., pod wpływem początkowo nagminnie krytykowanej
francuszczyzny.
Co do rozpasania traktowanego ogólniej, też bywało różnie, a głównie
mało higienicznie.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |