| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-20 10:32:33
Temat: Jadłospis.Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"
pozdrowienia
Anka
P.S.
Może ktoś ma na swojej stronie??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-20 11:33:51
Temat: Re: Jadłospis.Nie jest to odpowiedź wprost, ale warto zadać sobie trud i trochę poczytać.
Nie jest tego wiele, ale...
http://www.kuchnia.3miasto.pl/dieta.htm
Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acaj9r$iqe$1@news.tpi.pl...
> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"
>
> pozdrowienia
> Anka
>
> P.S.
> Może ktoś ma na swojej stronie??
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-20 18:25:06
Temat: Re: Jadłospis.
Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acaj9r$iqe$1@news.tpi.pl...
> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"
Ojej! Od razu cały jadłospis????
Moze po troszeczku. Zacznijmy od przykładowej kolacji. A jeżeli będziesz
chciała to i zestaw na podwieczorek Ci podam, a potem na obiadek, na drugie
śniadanko, a potem do śniadania też dojdziemy.
Tak jak nie od razu Kraków zbudowano, tak i jadłospis, jak byłas to
stołówkowo łaskawa nazwać, zbudujesz sobie z dziennych propozycji.
No więc kolacyjka:
na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
nóżkami homarów lub truflami w sosie.
Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
truflowym z maderą.
Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
Oczywiście zestaw win!
Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
Pozdrawiam :-)
Janusz
PS
Gdybyś chciała zestaw obiadowy czy śniadaniowy to zawsze Ci służę!
J
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-21 11:11:05
Temat: Re: Jadłospis.Anna wrote:
> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"
Aniu na poczatek sprawdz w zwyklej ksiazce kucharskiej. Obecne róznie maja ale
w tych starszych wyd.70-80-te bardzo czesto masz przykladowe jadlospisy z
podzialem na pory roku, dla diabetyków, dla osób z róznymi chorobami. W mojej
nawet sa przykladowe bardzo zróznicowane jadlospisy dla osób pracujacych i z
dziecmi.
pzdr
agi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 11:09:07
Temat: Re: Jadłospis.
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...
> na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
> pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
> nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> truflowym z maderą.
> Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> Oczywiście zestaw win!
> Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?
bartq
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 11:16:28
Temat: Re: Jadłospis.
"bartq" <b...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:acfu3m$1lm$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...
>
> > na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia,
kawior,
> > pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> > Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z
raków,
> > nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> > Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> > truflowym z maderą.
> > Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> > Oczywiście zestaw win!
> > Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> > owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
>
> Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?
Mi tam to pasuje, ale niedokladnie wiem, ktory rocznik win dobrac do saniny
;-)))))
Ewentualnie jakie likiery podac do deseru...
Cholerka, jakis niekompletny ten jadlospis i znow trzeba bedzie
kombinowac...
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-22 12:04:18
Temat: Re: Jadłospis.
Użytkownik "bartq" <b...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:acfu3m$1lm$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...
>
> > na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia,
kawior,
> > pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> > Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z
raków,
> > nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> > Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> > truflowym z maderą.
> > Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> > Oczywiście zestaw win!
> > Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> > owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
>
> Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?
A cóż jest "przepis (mniej lub bardziej) dietetyczny"????
Ja tu poczatkujący jestem, ale w sprawach kulinarnych wyznaję zasadę: albo
coś jest smaczne, albo nie! I już!
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-23 08:13:19
Temat: Re: Jadłospis.
> Aniu na poczatek sprawdz w zwyklej ksiazce kucharskiej. Obecne róznie maja
ale
> w tych starszych wyd.70-80-te bardzo czesto masz przykladowe jadlospisy z
> podzialem na pory roku, dla diabetyków, dla osób z róznymi chorobami.
Zanim tutaj napisałam to własnie uczyniłam to co proponujesz.No i chyba mam
jakies wybrakowane te książki bo wszędzie tylko przepisy na śniadania.
Jeżeli masz jakąs lepszą to napisz, a ja już się postaram ją znaleźć.
pozdrowienia
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-23 08:16:49
Temat: Re: Jadłospis.> No więc kolacyjka:
> na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
> pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
> nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> truflowym z maderą.
(..)
Brzmi rewelacyjnie!,ale chyba nie miałabym czasu żeby często robić cos w tym
stylu zbyt często :(
Może więc coś bardziej na co dzień (chyba, że proponujesz wybrać tylko kilka
elementów z tego co wyżej?).
serdecznie dziękuję
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-23 17:40:51
Temat: Re: Jadłospis.
Anna wrote:
> Może więc coś bardziej na co dzień (chyba, że proponujesz wybrać tylko kilka
> elementów z tego co wyżej?).
>
Podam ci jeden dzien, wczoraj:
sroda - sniadanie
herbata czarna, kawalek chleba z maslem i miodem
okolo 10:30 jablko
herbata zielona
Lunch 12:30 - 2 tortille posypane w srodku serem, kminkiem i kawalkami
pomidorow zapieczone w piecyku i pokrojone w trojkaty, sok pomaranczowy,
herbata zielona
okolo 4 po poludniu kawalek chleba z pomidorem i rzodkiewka, piwo
herbata
obiad 7:30 - surowe kielbaski z miesa indyczego obsmazone na oliwie,
duszone w domowej roboty sosie do spaghetti z dodatkiem grzybow
shiitake, podane z makaronem, salata z vinaigrette, czerwone wino
domowej roboty gesty kompot z moreli zapieczony z kruszonka
(makaron tylko domowej roboty, z maki semolina - robie duze porcje na
raz, zamrazam ugotowany na twardo, wrzucam do wrzatku na minute przed podaniem)
Magdalena Bassett
Kalifornia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |