Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jadłospis.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jadłospis.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-20 10:32:33

Temat: Jadłospis.
Od: "Anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"

pozdrowienia
Anka

P.S.
Może ktoś ma na swojej stronie??


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-20 11:33:51

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Mac66" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Nie jest to odpowiedź wprost, ale warto zadać sobie trud i trochę poczytać.
Nie jest tego wiele, ale...


http://www.kuchnia.3miasto.pl/dieta.htm


Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acaj9r$iqe$1@news.tpi.pl...
> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"
>
> pozdrowienia
> Anka
>
> P.S.
> Może ktoś ma na swojej stronie??
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-20 18:25:06

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acaj9r$iqe$1@news.tpi.pl...
> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"

Ojej! Od razu cały jadłospis????
Moze po troszeczku. Zacznijmy od przykładowej kolacji. A jeżeli będziesz
chciała to i zestaw na podwieczorek Ci podam, a potem na obiadek, na drugie
śniadanko, a potem do śniadania też dojdziemy.
Tak jak nie od razu Kraków zbudowano, tak i jadłospis, jak byłas to
stołówkowo łaskawa nazwać, zbudujesz sobie z dziennych propozycji.
No więc kolacyjka:
na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
nóżkami homarów lub truflami w sosie.
Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
truflowym z maderą.
Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
Oczywiście zestaw win!
Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
Pozdrawiam :-)
Janusz
PS
Gdybyś chciała zestaw obiadowy czy śniadaniowy to zawsze Ci służę!
J



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-21 11:11:05

Temat: Re: Jadłospis.
Od: <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna wrote:

> Moje pytanie dotyczy "zdrowego żywienia",a oto one: "czy ktoś z was wie
> gdzie mogę znaleźć jakis rzykładowy jadłospis na tydzień?"

Aniu na poczatek sprawdz w zwyklej ksiazce kucharskiej. Obecne róznie maja ale
w tych starszych wyd.70-80-te bardzo czesto masz przykladowe jadlospisy z
podzialem na pory roku, dla diabetyków, dla osób z róznymi chorobami. W mojej
nawet sa przykladowe bardzo zróznicowane jadlospisy dla osób pracujacych i z
dziecmi.
pzdr
agi


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 11:09:07

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "bartq" <b...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...

> na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
> pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
> nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> truflowym z maderą.
> Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> Oczywiście zestaw win!
> Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.

Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?

bartq



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 11:16:28

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Magdunia" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


"bartq" <b...@p...gazeta.pl> wrote in message
news:acfu3m$1lm$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...
>
> > na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia,
kawior,
> > pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> > Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z
raków,
> > nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> > Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> > truflowym z maderą.
> > Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> > Oczywiście zestaw win!
> > Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> > owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
>
> Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?

Mi tam to pasuje, ale niedokladnie wiem, ktory rocznik win dobrac do saniny
;-)))))
Ewentualnie jakie likiery podac do deseru...
Cholerka, jakis niekompletny ten jadlospis i znow trzeba bedzie
kombinowac...

Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-22 12:04:18

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "bartq" <b...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:acfu3m$1lm$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:acbepo$2iu$1@news.tpi.pl...
>
> > na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia,
kawior,
> > pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> > Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z
raków,
> > nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> > Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> > truflowym z maderą.
> > Następnie pulardy, kapłony lub młode indyczki nadziewane kasztanami.
> > Oczywiście zestaw win!
> > Jako lekki pokolacyjny deserek możesz podać lody, świeże lub kandyzowane
> > owoce. A także kawę i 2-3 gatunki likierów.
>
> Ouch, a masz jakieś przepisy mniej dietetyczne?

A cóż jest "przepis (mniej lub bardziej) dietetyczny"????
Ja tu poczatkujący jestem, ale w sprawach kulinarnych wyznaję zasadę: albo
coś jest smaczne, albo nie! I już!
Pozdrawiam :-)
Janusz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-23 08:13:19

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Aniu na poczatek sprawdz w zwyklej ksiazce kucharskiej. Obecne róznie maja
ale
> w tych starszych wyd.70-80-te bardzo czesto masz przykladowe jadlospisy z
> podzialem na pory roku, dla diabetyków, dla osób z róznymi chorobami.

Zanim tutaj napisałam to własnie uczyniłam to co proponujesz.No i chyba mam
jakies wybrakowane te książki bo wszędzie tylko przepisy na śniadania.
Jeżeli masz jakąs lepszą to napisz, a ja już się postaram ją znaleźć.

pozdrowienia
Anka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-23 08:16:49

Temat: Re: Jadłospis.
Od: "Anna" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> No więc kolacyjka:
> na poczatek przekąski: proponuję galantinę, chaud froid, łososia, kawior,
> pasztet sztrasburski z gęsich wątróbek itp.
> Następnie coś z ryb. Może być turbot albo sola przybrane szyjkami z raków,
> nóżkami homarów lub truflami w sosie.
> Potem cos powazniejszego: comber z sarny szpikowany truflami z sosem
> truflowym z maderą.
(..)
Brzmi rewelacyjnie!,ale chyba nie miałabym czasu żeby często robić cos w tym
stylu zbyt często :(
Może więc coś bardziej na co dzień (chyba, że proponujesz wybrać tylko kilka
elementów z tego co wyżej?).

serdecznie dziękuję
Anka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-23 17:40:51

Temat: Re: Jadłospis.
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Anna wrote:
> Może więc coś bardziej na co dzień (chyba, że proponujesz wybrać tylko kilka
> elementów z tego co wyżej?).
>

Podam ci jeden dzien, wczoraj:

sroda - sniadanie
herbata czarna, kawalek chleba z maslem i miodem

okolo 10:30 jablko

herbata zielona

Lunch 12:30 - 2 tortille posypane w srodku serem, kminkiem i kawalkami
pomidorow zapieczone w piecyku i pokrojone w trojkaty, sok pomaranczowy,
herbata zielona

okolo 4 po poludniu kawalek chleba z pomidorem i rzodkiewka, piwo

herbata

obiad 7:30 - surowe kielbaski z miesa indyczego obsmazone na oliwie,
duszone w domowej roboty sosie do spaghetti z dodatkiem grzybow
shiitake, podane z makaronem, salata z vinaigrette, czerwone wino
domowej roboty gesty kompot z moreli zapieczony z kruszonka

(makaron tylko domowej roboty, z maki semolina - robie duze porcje na
raz, zamrazam ugotowany na twardo, wrzucam do wrzatku na minute przed podaniem)

Magdalena Bassett
Kalifornia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

aceto balsamico z Modeny
pizza
Usuwanie kamienia z ekspresu
mniammniam
sosy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »