| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-16 10:47:30
Temat: JagnięcinaNabyłem wczoraj pewną ilosć mielonej jagnięciny.
Czy mają szanowni Panstwo listowicze jakieś doświadczenia z taką materią.
Czy można coś z tym zrobić poza pulpetami czy też kotlecikami mielonymi?
Dostępne mi książkim kucharskie preferują ten sposób postępowania z tym
mięchem, a ja chciałbym zrobić je trochę iniaczej.
Będe wdzięczny za każdą dobrą radę w tej materii.
Michał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-16 20:03:08
Temat: Re: Jagnięcina
Użytkownik Barbarus <m...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:2...@a...poleczki.dialup.ine
tia.pl...
> Nabyłem wczoraj pewną ilosć mielonej jagnięciny.
> Czy mają szanowni Panstwo listowicze jakieś doświadczenia z taką materią.
> Czy można coś z tym zrobić poza pulpetami czy też kotlecikami mielonymi?
>
> Dostępne mi książkim kucharskie preferują ten sposób postępowania z tym
> mięchem, a ja chciałbym zrobić je trochę iniaczej.
> Będe wdzięczny za każdą dobrą radę w tej materii.
>
> Michał
>
>
No to masz, może takie cos Ci się spodoba. Wychodzi pycha.
ok. 300 g piersi z kurczaka
ok. 300 g jagnięciny
ok.300 g polędwicy wieprzowej
2 cebulki
2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
łycha mąki
pomidory z puchy
kubek białego wina
odrobinka świeżego tymianku
2 listki laurowe
pieprz, sól
biała fasola z puszki
200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
100 g salami
Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe,
wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg długości
przyrządzania, jesli doda się wszystko razem, to kurczak sie rozleci w
drobny mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Uwaga: w czasie gotowania zupę trzeba uzupełniac wodą, ma być gęsta, ale nie
może się przecież przykleić do gara! Aha, jesli nie dorwiecie jagnięciny, to
ogłaszam, że z cieleciną zupka też jest super.
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 07:44:18
Temat: Re: Jagnięcina> Mięso pokroić w kostke
jak można pokroić w kostkę coś co jest mielone ???
--
Lilly was here
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 11:20:38
Temat: Re: Jagnięcina
Użytkownik Lilly was here <M...@e...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9o49ll$a47$...@f...man.torun.pl...
> > Mięso pokroić w kostke
>
> jak można pokroić w kostkę coś co jest mielone ???
>
>
Chyba tylko ja mogę. Powinnam pojechać po nowe okulary.
Teraz to mi głupio.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 17:16:54
Temat: Re: Jagnięcina> jak można pokroić w kostkę coś co jest mielone ???
robisz klops lub farsz. ;-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |