Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jagnięcina
Date: Sun, 16 Sep 2001 22:03:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 49
Message-ID: <9o30gb$nvq$1@news.tpi.pl>
References: <2...@a...poleczki.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000670539 24570 217.97.24.161 (16 Sep 2001 20:02:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Sep 2001 20:02:19 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Jagnięcina
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68881
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbarus <m...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:2...@a...poleczki.dialup.ine
tia.pl...
> Nabyłem wczoraj pewną ilosć mielonej jagnięciny.
> Czy mają szanowni Panstwo listowicze jakieś doświadczenia z taką materią.
> Czy można coś z tym zrobić poza pulpetami czy też kotlecikami mielonymi?
>
> Dostępne mi książkim kucharskie preferują ten sposób postępowania z tym
> mięchem, a ja chciałbym zrobić je trochę iniaczej.
> Będe wdzięczny za każdą dobrą radę w tej materii.
>
> Michał
>
>
No to masz, może takie cos Ci się spodoba. Wychodzi pycha.
ok. 300 g piersi z kurczaka
ok. 300 g jagnięciny
ok.300 g polędwicy wieprzowej
2 cebulki
2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
łycha mąki
pomidory z puchy
kubek białego wina
odrobinka świeżego tymianku
2 listki laurowe
pieprz, sól
biała fasola z puszki
200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
100 g salami
Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe,
wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg długości
przyrządzania, jesli doda się wszystko razem, to kurczak sie rozleci w
drobny mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Uwaga: w czasie gotowania zupę trzeba uzupełniac wodą, ma być gęsta, ale nie
może się przecież przykleić do gara! Aha, jesli nie dorwiecie jagnięciny, to
ogłaszam, że z cieleciną zupka też jest super.
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
|