« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-06 07:48:04
Temat: Jagodzianki?
Witam serdecznie,
szukałam w archiwum, ale coś się nie mogłam połapać i nie znalazłam. Kołacze
mi się po głowie przepis na bułeczki z jagodami, ktoś podawał w zeszłym
roku i wszyscy tak strasznie zachwalali. Nawet sobie zapisałam, ale wiosną
padł mi komputer i jedyne co straciłam bezpowrotnie, to program z
przepisami... :(
Pamięta ktoś?
Pozdrawiam, Agata
--
***nakarm głodne dziecko www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-06 08:51:56
Temat: Re: Jagodzianki?Ależ prosze - wklejam jak skopiowałam w zeszłym sezonie. Wtedy robilam
masowo codziennie, w tym roku tez juz zaczelam borówkowe wypieki, bo przepis
jest rewelacyjny
ita
"Witam po dlugiej nieobecnosci, spowodowanej brakiem dostepu do sieci,
ktory to brak zmotywowal mnie do wydajniejszej pracy kuchennej ;-)
Przetestowalam sobie kilka zaleglych przepisow i po prostu _musze_
przypomniec ten przepis. Jakis czas temu podeslala go Malina - i
przelezal w moich archiwach czas jakis, bo znajac moja niezbyt udana
reke do ciast drozdzowych, nie chcialo mi sie po prostu zabierac za
drozdzowe. I tu niespodzianka - pierwsze ciasto drozdzowe, ktore mi
wyszlo!!! Ostatnio codziennie robie buleczki (nooo, wczoraj mi sie nie
chcialo z buleczkami ciapac i upieklam ciasto z borowkami). Za kazdym
razem - rewelacja! Niniejszym przytaczam ow niesamowity przepis z
komentarzem autorki, slac ogromne podziekowania dla Maliny!
----------------------------------------------------
------------------
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w cieple
miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
wysyp jagod u nas.
Malina"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 09:07:37
Temat: Re: Jagodzianki?
> Ciasto:
> 50 dag przesianej maki pszennej
> 2 jajka
> 1/2 szkl. cukru
> czubata łyzka masla lub margaryny
> 5 dag drozdzy
> 1 szkl. mleka
> szczypta soli
Mój przepis jest b. podobny. Róznica to - 1 jajko i więcej margaryny, ale...
> 2 lyzki bulki tartej
... co daje ta bułka tarta?
Pierwszy raz się z tym spotkałam
Pozdrawiam
Dorota (entuzjastka jagodzianek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 09:20:25
Temat: Re: Jagodzianki?
Użytkownik "zuczek" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ccdp74$c3n$1@news.onet.pl...
> Ależ prosze - wklejam jak skopiowałam w zeszłym sezonie.
O tak! To właśnie ten :) Widzę, że Ty z rejonu, gdzie czarne jagody to
borówki ;)
Pozdrawiam, dzieki serdeczne, dziś piekę :) Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 10:15:01
Temat: Re: Jagodzianki?Nie ja autorką... a szkoda :)
Ale tak sobie tłumaczę, że daje to nierozciaptywalność owoców - sok wsiąka w
drobniutką bułkę tartą. Tak czy owak - pyszność ogromna powstaje z tego
przepisiku.
ita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 10:47:11
Temat: Re: Jagodzianki?
> Ale tak sobie tłumaczę, że daje to nierozciaptywalność owoców - sok wsiąka
w
> drobniutką bułkę tartą. Tak czy owak - pyszność ogromna powstaje z tego
> przepisiku.
> ita
Achaaaa, ale ja chyba jednak sypnę rozkruszone biszkopty.
Dzięki za odpowiedź.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 10:58:31
Temat: Re: Jagodzianki?
Użytkownik "zuczek" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ccdp74$c3n$1@news.onet.pl...
> Ależ prosze - wklejam jak skopiowałam w zeszłym sezonie. Wtedy robilam
> masowo codziennie, w tym roku tez juz zaczelam borówkowe wypieki, bo
przepis
> jest rewelacyjny
> ita
Ile buleczek wychodzi z tego przepisu? Nie wiem, czy na dwie osoby nie
zmniejszyc proporcji... Pewnie najlepsze swieze, ale jak dlugo mozna je
przechowywac?
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 11:05:36
Temat: Re: Jagodzianki?
Njalepiej sie je przechowuje w brzuszku (znikoma ilośc tłuszczu sprawia, że
na szczescie nie w udach :) ). Z podanych skladnikow wychodzi mi pełna
blacha drożdżówek na raz do pieca + 1/2 blaszki (im mniejsze tyl lepsiejszei
sliczniejsze), wiec za pierwzym razem zrób z 1/2 porcji. Potem pewnie tak
posmakuja ze zaczniesz robic z calej :)
pozdr
ita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 12:05:32
Temat: Re: Jagodzianki? ----------------------------------------------------
------------------
> Ciasto:
> 50 dag przesianej maki pszennej
> 2 jajka
> 1/2 szkl. cukru
> czubata łyzka masla lub margaryny
> 5 dag drozdzy
> 1 szkl. mleka
> szczypta soli
>
================
> Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
> rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
> cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
> wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo.
============ to ile właściwie tego masła tu należy użyć?
bo już normalnie zwariuję - a ślina mi cieknie na jagodzianki.
Wyrabiac tak
> dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple
> miejsce do wyrosniecia.
> Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
> cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
> Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
> dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
> formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
> miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
> wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
> wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
> i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
> Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
> domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
> wysyp jagod u nas.
>
> Malina"
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-06 12:13:46
Temat: Re: Jagodzianki?1 łyżkę czubatą masła roztopić - mikrofala sie idealnie do tego nadaje 10
sekund
Aha- ja wyrabiam 5 minm mikserem - tymi skretami
ita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |