Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sMOCZYCA" <smoczyca @NOSPAMgower.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jagodzianki?
Date: Tue, 6 Jul 2004 14:05:32 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <cce4mf$69p$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ccdlge$jrp$1@atlantis.news.tpi.pl> <ccdp74$c3n$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.181.161.69
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1089115663 6457 62.181.161.69 (6 Jul 2004 12:07:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Jul 2004 12:07:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206809
Ukryj nagłówki
----------------------------------------------------
------------------
> Ciasto:
> 50 dag przesianej maki pszennej
> 2 jajka
> 1/2 szkl. cukru
> czubata łyzka masla lub margaryny
> 5 dag drozdzy
> 1 szkl. mleka
> szczypta soli
>
================
> Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
> rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
> cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
> wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo.
============ to ile właściwie tego masła tu należy użyć?
bo już normalnie zwariuję - a ślina mi cieknie na jagodzianki.
Wyrabiac tak
> dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple
> miejsce do wyrosniecia.
> Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
> cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
> Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
> dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
> formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
> miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
> wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
> wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
> i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
> Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
> domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
> wysyp jagod u nas.
>
> Malina"
>
>
|