Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "zuczek" <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jagodzianki?
Date: Tue, 6 Jul 2004 10:51:56 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 55
Sender: z...@p...onet.pl@bor181.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <ccdp74$c3n$1@news.onet.pl>
References: <ccdlge$jrp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bor181.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089103908 12407 83.29.33.181 (6 Jul 2004 08:51:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jul 2004 08:51:48 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206782
Ukryj nagłówki
Ależ prosze - wklejam jak skopiowałam w zeszłym sezonie. Wtedy robilam
masowo codziennie, w tym roku tez juz zaczelam borówkowe wypieki, bo przepis
jest rewelacyjny
ita
"Witam po dlugiej nieobecnosci, spowodowanej brakiem dostepu do sieci,
ktory to brak zmotywowal mnie do wydajniejszej pracy kuchennej ;-)
Przetestowalam sobie kilka zaleglych przepisow i po prostu _musze_
przypomniec ten przepis. Jakis czas temu podeslala go Malina - i
przelezal w moich archiwach czas jakis, bo znajac moja niezbyt udana
reke do ciast drozdzowych, nie chcialo mi sie po prostu zabierac za
drozdzowe. I tu niespodzianka - pierwsze ciasto drozdzowe, ktore mi
wyszlo!!! Ostatnio codziennie robie buleczki (nooo, wczoraj mi sie nie
chcialo z buleczkami ciapac i upieklam ciasto z borowkami). Za kazdym
razem - rewelacja! Niniejszym przytaczam ow niesamowity przepis z
komentarzem autorki, slac ogromne podziekowania dla Maliny!
----------------------------------------------------
------------------
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem.Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac,dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w cieple
miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem,cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni,lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie wyplynelo i
formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem blasze (odstepy
miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple miejce do
wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z mlekiem i
wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna troche mniej)
i piec do momentu az sie slicznie zrumienia.
Smacznego!!!! To naprawde sprawdzony przepis. Moja rodzina katowala mnie
domaganiem sie jagodzianek kilka tygodni temu, kiedy byl najwiekszy
wysyp jagod u nas.
Malina"
|