Data: 2010-08-22 18:35:07
Temat: Jaja sobie robie......
Od: "Stokrotka" <o...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zapotszebowanie dzienne człowieka o wadze 65 kg na białko
(założenie: 1g białka / 1 kg masy ciała)
w jajah: 6 jaj (gdy 1 jajo = 75g) ; 10 jaj (gdy 1 jajo = 50g)
w shabowyh: 3 porcje po 100g (ale są zwykle większe)
w mleku : 9,2 szklanki
w karpiu: 4 porcje (porcja = 85g)
w szynce konserwowej : 30 plasterkuw (gdy 1 plasterek ma 10g)
w mięsie wołowym: 2,5 porcji (porcja około 100g, tj. wymiar około 10x8x1cm)
w serku tłustym: 9 porcji (1 porcja= 2 łyżki stołowe = 50g),
czyli 2 i 1/4 obecnie spszedawanej kostki 200g;
w serku hudym : 8 porcji = 2 kostki 200g
w pieczywie (1 kromka = 100g): 8,1 kromki
--
Nie jestem medykiem. (tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub
sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
|