« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-06 08:09:33
Temat: Jajka w pikantnej marynacie [P]
Witam
Takie cuś znalazłam w starych przepisach....robił ktoś może ? Bo nie wiem
czy warto marnować jajka ;-)
Składniki na 4 porcje
12 jajek
1 cebula
3 łyżki soli
3 listki laurowe
1 łyzeczka ziarenek pieprzu
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
Cebulę pokroić w plasterki. Do garnka wlać 5 szklanek wody,dodać sól,listki
laurowe,ziarenka pieprzu i gorczycy, plastry cebuli i zagotować. Do tego
włożyć jajka i gotować 12 minut.Wywar wystudzić. Obrane jajka przełożyć do
dużego słoja, zalać wywarem, pozostawić na 2-3 dni. Podawać z ketchupem lub
chrzanem.
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-06 13:36:24
Temat: Re: Jajka w pikantnej marynacie [P]Witam!
Toffi w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:c4tojq$rgc$...@n...onet.pl...
> Takie cuś znalazłam w starych przepisach....robił ktoś może ? Bo nie wiem
> czy warto marnować jajka ;-)
(...)
Nie znam tego akurat przepisu, ale jadlem kiedys "stuletnie jaja"
przygotowane na chinski sposob.
Nie podam w tej chwili szczegolowych danych, ale ugotowane
na twardo wkladalo sie do zalewy zlozonej z wody, wodki i soli.
Jaja powinny w tym przebywac co najmniej 2 tygodnie,
ale im dluzej ty lepiej :-)
Bialko nabralo kremowobrazowego kolorku (nie pamietam,
jak wygladaly zoltka). Byly smaczne, ale nalezalo je traktowac
raczej jak przyprawe - smak byl baaardzo intensywny.
Jadlem dwukrotnie, ale przyznaje ze chodzi mi po glowie
powtorzyc jeszcze...
Uprzedzam - bardzo intensywny smak, nie kazdemu
zreszta pasujacy.
--
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-06 15:03:35
Temat: Re: Jajka w pikantnej marynacie [P]
Użytkownik "sp6mlz" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c4ueqf$ae7$1@news.onet.pl...
>
> Nie znam tego akurat przepisu, ale jadlem kiedys "stuletnie jaja"
> przygotowane na chinski sposob.
Taki jeden składnik sprawia, że Twoj przepis bardziej mi sie podoba ;-)
Przepis mile widziany przy okazji.
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-06 15:19:02
Temat: Re: Jajka w pikantnej marynacie [P]
Użytkownik "Toffi" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c4tojq$rgc$1@news.onet.pl...
>
> Witam
>
> Takie cuś znalazłam w starych przepisach....robił ktoś może ? Bo nie wiem
> czy warto marnować jajka ;-)
>
<ciach>
ja mam inny przepis niz Twoj. marynate sie robi z octu i przypraw (gorczyca,
pieprz, gozdziki, sol) - niestety nie mam tego przepisu przy sobie i nie
podam dokladnie w tej chwili proporcji. potem to cos trzyma sie w lodowce 2
tygodnie. jaja przybieraja kolor brazowawy, ich smak jest bardzo intensywny.
podobno w Irlandii do piwa takie cosik sie podaje... mi osobiscie bardziej
to pasuje jako dodatek do kanapki - zamiast korniszona.
co do tego czy warto - _warto_, ale nie kazdemu smakuje (moj chlopak nie
cierpi marynowanych jajek mimo, ze inne marynowane rzeczy mu smakuja).
tak naprawde - nie dowiesz sie dopoki nie sprobujesz. zrob jeden sloik z 6
jajkami w marynacie na probe. jak Ci nie beda smakowac to najwyzej
wyrzucisz - wydatek w sumie niewielki...
pozdro.
K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-06 16:41:57
Temat: Re: Jajka w pikantnej marynacie [P]Witam!
Toffi w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:c4ugs5$gn4$...@n...onet.pl...
(...)
> Taki jeden składnik sprawia, że Twoj przepis bardziej mi sie podoba ;-)
> Przepis mile widziany przy okazji.
Hehe - tam tego skladnika jest niewiele - kilka lyzek na litr wody
o ile pamietam ;-)
Oczywiscie przepis podam (to byla jakas publikacja, wiec mozna przyjac
ze bezpieczny) ale dopiero po swietach.
Przepis ponizej na bazie octu jest chyba blizniaczy, zwlaszcza ze opis
smaku/wygladu pasuje jak ulal.
--
Zdrowka - Wojtek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |