Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak nie smalec to moze rillettes?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak nie smalec to moze rillettes?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-11 11:37:53

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> touché - coulé !
>> (trafiony - zatopiony ! )
>>
>> Napisales "recepta", a Grupa pilnuje czystosci ojczystej mowy
>
>
>Slowniki notuja takie uzycie slowa "recepta". Uznajmy to za np. za
>archaizm.
>
>Wladyslaw

czy ja wiem czy taki archaizm...dla wygnacow w wielu krajach jest
to najprostsze tlumaczenie (recipe po naszemu , etc etc) z tego,
co sie uzywa w dniu dzisiejszym..
placze (ploncze) sie w zeznaniach?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-11 18:07:30

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: w...@p...gazeta.pl (Agnieszka Wostal) szukaj wiadomości tego autora

podaj ten przepis z gęsiom na liście ten z wieprzowiną też
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 11 listopada 2001 11:59
Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?


> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
>
> > ps2. Nastepnym razem zrob to samo z gesi (mieso i tluszcz), to
jest dopiero
> > rarytas !
>
> Nie watpie. Teraz jest nawet sezon na gesi. Jednak problem w tym,
ze o
> ile u mniw w Pradze nad Wisla, z latwoscia i niedrogo mozna dostac
> tlusta wieprzowinw, to utuczona ges jest rarytasem, ktorego szkoda
> troche przerabiac na smarowidlo na chleb. Co innego, gdybym mial
gesia
> fame! Rilettes jest przecie z sposobem na zuzytkowanie nadmiaru
miesa.
> Czy wiecie, ze pierwotnie byl to sposob na przyrzadzenie twadawego
miesa
> starych macior? Rillettes z gesi to juz wlaciwie fanaberia
kulinarna.
>
> Wladyslaw
>
>

--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 21:18:54

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>

> Wladyslaw wczoraj podal... w tym samym watku (tyle, ez bez "Re" czy
"Odp").
> To juz masz date i nazwe. Chyba nie mozna tego nazwac "archiwum" ?
> A jak znadzesz rillettes z wieprzowiny, to z gesi robi sie tak samo (ja to
> bym dodala majeranku)

Zdaje sie, ze ja cos obiecywalam na ten temat, no to juz:

Gesina w tluszczu:

1 duza, tlusta ges
sol

Wypatroszona i osubana ges rozciac wzdluz mostka, ociac mieso od zeber. Z
tuszki usunac tluszcz, pokroic ja na cwoartki, nasolic (12 g soli na
kilogram wagi), odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Tluszcz stopic.
Nasolona ges gotowac w rostopionym tluszczu przez 2 godziny na b. malym
ogniu - tluszcz powinien caly czas utrzymywac sie na granicy wrzenia.
Ges ulozyc w kamionkowym naczyniu, zalac tluszczem, przyktyc natluszconym
papierem, mocno zawiazac. odstawic w chlodne miejsce, uzywac nie wczesniej
niz po 3 tygodniach.

Tak przygotowana ges moze stanowic baze do innych potraw lub jako doanie
samodzielne - odgrzana we własnym tluszczu, podana z odsmazonymi na tym
tluszczu kartofelkami z czosnkiem i zielona pietruszka.

Od razu mowie, ze mama mojego Szczescia kupuje ten specjal w puszkach, bo
praco- i czasochlonny. Ale pyszne jest niesamowicie. I kaloryczne rownie
;-))

--
Maya
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 22:05:52

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl>

> Nie watpie. Teraz jest nawet sezon na gesi. Jednak problem w tym, ze o
> ile u mniw w Pradze nad Wisla, z latwoscia i niedrogo mozna dostac
> tlusta wieprzowinw, to utuczona ges jest rarytasem, ktorego szkoda
> troche przerabiac na smarowidlo na chleb.

No bo to trzeba wiedziec, gdzie szukac: <reklama> w Carrefour na Bemowie
znajdziesz wszystko<\reklama>, ges ostatnio byla, jesli chodzi o cene, to
nic sobie nie dam uciac, ale cos kolo 25 zl za kilogram I jeszcze kaczki,
przepiorki, kroliki, indyki.

--
Maya
When God made man, she was only testing czemu ja jeszcze nie spie

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 00:32:42

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: "minus" <m...@f...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

> odstawic w chlodne miejsce, uzywac nie wczesniej
> niz po 3 tygodniach.

zapytam jako laik:
dlaczego akurat trzech?
a najpozniej kiedy?
co sie dzieje z miesem przez ten czas?
pzdr

minus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 07:21:54

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: minus <m...@f...art.pl>


> > odstawic w chlodne miejsce, uzywac nie wczesniej
> > niz po 3 tygodniach.
>
> zapytam jako laik:
> dlaczego akurat trzech?
> a najpozniej kiedy?
> co sie dzieje z miesem przez ten czas?
> pzdr
>

Nie wiem, czemu. Tak bylo napisane w ksiazce.
Mieso zapewne w tym czsie dojrzewa?

--
Maya
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 17:15:17

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

minus <m...@f...art.pl> wrote:

> > odstawic w chlodne miejsce, uzywac nie wczesniej
> > niz po 3 tygodniach.
>
> zapytam jako laik:
> dlaczego akurat trzech?
> a najpozniej kiedy?
> co sie dzieje z miesem przez ten czas?

Dojrzewa. Larousse zaleca na to 5-6 miesiecy.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-12 17:15:20

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Macabra <i...@r...com.pl> wrote:


> 1 duza, tlusta ges
> sol
>
> Wypatroszona i osubana ges rozciac wzdluz mostka, ociac mieso od zeber. Z
> tuszki usunac tluszcz, pokroic ja na cwoartki, nasolic (12 g soli na
> kilogram wagi), odstawic w chlodne miejsce na 24 godziny. Tluszcz stopic.
> Nasolona ges gotowac w rostopionym tluszczu przez 2 godziny na b. malym
> ogniu - tluszcz powinien caly czas utrzymywac sie na granicy wrzenia.
> Ges ulozyc w kamionkowym naczyniu, zalac tluszczem, przyktyc natluszconym
> papierem, mocno zawiazac. odstawic w chlodne miejsce, uzywac nie wczesniej
> niz po 3 tygodniach.
>
Taki sposob przyrzadzania gesi nazywa sie "confit". Wielki rarytas. Od
rilettes rozni sie m.in. tym, ze mieso pozostaje cale w duzych
kawalkach, a w rillettes zostaje rozgotowane o rozdrobnione na wlokna.
Wlasnie -- podajac przepis na wieprzowe rilettes zapomnialem dodac, ze w
drugiej fazie gotowania nalezy mieso mieszac widelcem rozdrabniajac je
jednoczesnie.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-13 21:54:54

Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> zapytam jako laik:
>> dlaczego akurat trzech?
>> a najpozniej kiedy?
>> co sie dzieje z miesem przez ten czas?
>
>Dojrzewa. Larousse zaleca na to 5-6 miesiecy.
>
>Wladyslaw

no tak,, za tak dlugo to i ja bym dojrzala...
Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Buraczki zasmazane
ponowne powitanie
Metrowiec
chili con carne
Uczta w Spichlerzu - dlugie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »