| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-20 07:10:22
Temat: Jak reanimowac ciasto?Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki według przepisu z grupy. Ciasto na
noc wylądowało w lodówce, a dzisiaj nim mozna zabic;-(jest potwornie
twarde, mozna cos jeszcze z nim zrobic?Dzieci maja obiecane pieczenie
pierniczków, a tu du...
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-20 07:15:57
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?Gosia Plitmik napisał(a):
> Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki według przepisu z grupy. Ciasto na
> noc wylądowało w lodówce, a dzisiaj nim mozna zabic;-(jest potwornie
> twarde, mozna cos jeszcze z nim zrobic?Dzieci maja obiecane pieczenie
> pierniczków, a tu du...
Krój dużym nożem na plastry, rozwałkuj podsypawszy lekko mąką.
Uplastyczni się.
Nie wiem, jaki konkretny przepis miałaś, z ciastem pierniczkowym tak się
dzieje, że pierwszego dnia jest rozlazłe, klejące się i miękkie, po
przechowaniu w lodówce robi się twarde i akuratne do wycinania rozmaitości.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-20 07:19:41
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?BBjk napisał(a):
> Krój dużym nożem na plastry, rozwałkuj podsypawszy lekko mąką.
> Uplastyczni się.
> Nie wiem, jaki konkretny przepis miałaś, z ciastem pierniczkowym tak się
> dzieje, że pierwszego dnia jest rozlazłe, klejące się i miękkie, po
> przechowaniu w lodówce robi się twarde i akuratne do wycinania rozmaitości.
4 blachy, 60 minut
200 g masła, 200 g cukru, 2 jaja, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka
esencji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego
imbiru
- Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i
skórkę
cytrynową.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy
maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą.
- Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc).
- Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki
grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym
pergaminie.
Wiesz, tylko moje jest tak twarde, ze ja go wyjac nie mogę z miski;-(
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-20 07:35:36
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?Gosia Plitmik napisał(a):
[...]
> Wiesz, tylko moje jest tak twarde, ze ja go wyjac nie mogę z miski;-(
Moje było troszkę inne, ale składniki, choć w innych proporcjach,
podobne i zasada też, mają te ciasta w lodówce dojść do siebie. Spróbuj
rozwiązania siłowego, powinno się udać.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-20 07:47:12
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?BBjk napisał(a):
> Moje było troszkę inne, ale składniki, choć w innych proporcjach,
> podobne i zasada też, mają te ciasta w lodówce dojść do siebie. Spróbuj
> rozwiązania siłowego, powinno się udać.
Jak myslisz trzymac nadal w lodowce, czy wyjac?Bo juz zgłupiałam
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-20 07:50:12
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?Gosia Plitmik napisał(a):
> Jak myslisz trzymac nadal w lodowce, czy wyjac?Bo juz zgłupiałam
Wyjąć. Wywal siłą z miski, spróbuj rozwałkować plaster, powinno być jak
plastelina - początkowo twarda i krucha, a potem kształtujesz z niej, co
chcesz. Ale nie przesadź z ciepłem.
Powodzenia! :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-20 08:01:36
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?
Użytkownik "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:emapq2$pfv$1@news.onet.pl...
> Jak myslisz trzymac nadal w lodowce, czy wyjac?
Wyjąć z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno trochę zmięknąć, może
na tyle, żeby je wyjąć z miski.
No, a potem rzeczywiście, kroić dużym nożem na grube plastry i wycinać
pierniczki :-)
pozdrawiam,
Lesława Jaworowska
--
Poczucie konieczności dokonania radykalnych zmian w koncepcji
jest odwrotnie proporcjonalne do odległości.
http://leslawa-ignaszewska.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-20 08:15:59
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?misiczka napisał(a):
> Wyjąć z lodówki i odstawić w ciepłe miejsce. Powinno trochę zmięknąć,
> może na tyle, żeby je wyjąć z miski.
> No, a potem rzeczywiście, kroić dużym nożem na grube plastry i wycinać
> pierniczki :-)
Juz wyjete, a potem sie nad nim popastwię
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-20 08:22:39
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?Gosia Plitmik wrote:
> Zrobiłam wczoraj ciasto na pierniczki według przepisu z grupy. Ciasto na
> noc wylądowało w lodówce, a dzisiaj nim mozna zabic;-(jest potwornie
> twarde, mozna cos jeszcze z nim zrobic?Dzieci maja obiecane pieczenie
> pierniczków, a tu du...
Ja ostatnio piekę pierniczki Anki. Za pierwszym razem, po 24 godzinach w
lodówce było idealne. A ostatnio też wydawało sie potwornie twarde.
Musiałam nożem odkrajać z miski. Ale wałkowało się bardzo dobrze. Po
wałkowaniu było w sam raz.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-20 08:34:16
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?Beata Mateuszczyk napisał(a):
> Ja ostatnio piekę pierniczki Anki. Za pierwszym razem, po 24 godzinach w
> lodówce było idealne. A ostatnio też wydawało sie potwornie twarde.
> Musiałam nożem odkrajać z miski. Ale wałkowało się bardzo dobrze. Po
> wałkowaniu było w sam raz.
Ja planowałam słynne pierniki Aganiok, ale je trzeba conajmniej 6
tygodni przed swietami zrobic. Tradycyjnie nie zdarzyłam;-)
W tamtym roku kojarze,z e ciasto było narmalne, a teraz taki kamien.
Zobacze przy wałkowaniu
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |