Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Gosia Plitmik <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak reanimowac ciasto?
Date: Wed, 20 Dec 2006 08:19:41 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 27
Message-ID: <emao6e$jqe$4@news.onet.pl>
References: <emankv$jqe$1@news.onet.pl> <emao0a$pvq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aip25.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1166599183 20302 83.25.223.25 (20 Dec 2006 07:19:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Dec 2006 07:19:43 +0000 (UTC)
X-Sender: 8lMfHaL//tQb+ecO1Bqsh/HQL1SSwNzC
In-Reply-To: <emao0a$pvq$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.8 (Windows/20061025)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286269
Ukryj nagłówki
BBjk napisał(a):
> Krój dużym nożem na plastry, rozwałkuj podsypawszy lekko mąką.
> Uplastyczni się.
> Nie wiem, jaki konkretny przepis miałaś, z ciastem pierniczkowym tak się
> dzieje, że pierwszego dnia jest rozlazłe, klejące się i miękkie, po
> przechowaniu w lodówce robi się twarde i akuratne do wycinania rozmaitości.
4 blachy, 60 minut
200 g masła, 200 g cukru, 2 jaja, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka
esencji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego
imbiru
- Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i
skórkę
cytrynową.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy
maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą.
- Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc).
- Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki
grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym
pergaminie.
Wiesz, tylko moje jest tak twarde, ze ja go wyjac nie mogę z miski;-(
--
Gosia
|