Data: 2006-12-20 07:19:41
Temat: Re: Jak reanimowac ciasto?
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BBjk napisał(a):
> Krój dużym nożem na plastry, rozwałkuj podsypawszy lekko mąką.
> Uplastyczni się.
> Nie wiem, jaki konkretny przepis miałaś, z ciastem pierniczkowym tak się
> dzieje, że pierwszego dnia jest rozlazłe, klejące się i miękkie, po
> przechowaniu w lodówce robi się twarde i akuratne do wycinania rozmaitości.
4 blachy, 60 minut
200 g masła, 200 g cukru, 2 jaja, 1/2 szklanki płynnego miodu, 1 łyżeczka
esencji waniliowej, utarta skórka z cytryny, 500-700 g mąki, 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka mielonego
imbiru
- Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i
skórkę
cytrynową.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy
maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą.
- Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc).
- Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki
grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym
pergaminie.
Wiesz, tylko moje jest tak twarde, ze ja go wyjac nie mogę z miski;-(
--
Gosia
|