| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-06 13:47:33
Temat: Jak się konserwuje czosnek?Czy tak samo jak ogórki?
Dostalam 30 główek czosnku, oboje z mężem uwielbiamy, ale chyba nie damy
rady zjeść tego zanim obeschnie. W sklepach widziałam czosnek w zalewie
octowej, jak to zrobić w domu?
pozdrowienia,
--
Monika Sawicka
UIN 46479443
GG 70198
"przychodzą
inne i takie same
z każdą jest inaczej i tak samo
z każdą nie ma miłości inaczej
z każdą nie ma miłości tak samo"
Samuel Beckett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-06 17:45:13
Temat: Re: Jak się konserwuje czosnek?
Użytkownik Monika Sawicka <m...@a...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9km7lr$7f0$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> Dostalam 30 główek czosnku, oboje z mężem uwielbiamy, ale chyba nie damy
> rady zjeść tego zanim obeschnie. W sklepach widziałam czosnek w zalewie
> octowej, jak to zrobić w domu?
> pozdrowienia,
> Monika Sawicka
gdzies tak w maju pytalam o to samo a potem znalazlam na stronach Kamisa :
CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ
Przygotowanie:
Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac. Następnie o
dcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac, osuszyc, wlozyc razem
z czosnkiem do wyparzonego sloja. Zagotowac wino z octem, sola i cukrem. Got
owac, mieszajac do rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do wysok
osci 3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe. Gdy zalewa ostyg
nie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.
Składniki:
300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru, 3 łyzki
czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru, 1/8l
oliwy z
oliwek
Mozna to znalezc pod :
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326
I jeszcze jeden przepis na czosnek ( Domowe przewory-dodatek Przyjaciolki -
1999r)
CZOSNEK WYBORNY
10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego, bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu
Wino polaczyc z octem wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac
drobno posiekane listki estragonu.Obrac zabki czosnku i wrzucac stopniowodo
wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia. Przelac czosnek z
wywarem do sloika, odstawic na 12 godz..Na drugi dzien ponownie doprowadzic
do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzic , odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w
sloiczkach , zalac marynata , na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac , odstawic w chlodne miejsce.
Jak ktos lubi do marynaty mozna dodac pikantne przyprawy, np. ostra
papryke lub male papryczki chili przekrojone na pol.
Ja dopiero bede testowac te przepisy.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-06 18:02:20
Temat: Odp: Jak się konserwuje czosnek?Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kmlcn$d5b$...@n...tpi.pl...
> gdzies tak w maju pytalam o to samo a potem znalazlam na stronach Kamisa :
Dziekuję pięknie, zabieram się za konserwowanie.
pozdrawiam,
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |