Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak się konserwuje czosnek?
Date: Mon, 6 Aug 2001 19:45:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 62
Message-ID: <9kmlcn$d5b$1@news.tpi.pl>
References: <9km7lr$7f0$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 997120215 13483 213.25.246.186 (6 Aug 2001 17:50:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Aug 2001 17:50:15 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Jak się konserwuje czosnek?
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61533
Ukryj nagłówki
Użytkownik Monika Sawicka <m...@a...net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9km7lr$7f0$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> Dostalam 30 główek czosnku, oboje z mężem uwielbiamy, ale chyba nie damy
> rady zjeść tego zanim obeschnie. W sklepach widziałam czosnek w zalewie
> octowej, jak to zrobić w domu?
> pozdrowienia,
> Monika Sawicka
gdzies tak w maju pytalam o to samo a potem znalazlam na stronach Kamisa :
CZOSNEK W ZALEWIE ZIOLOWEJ
Przygotowanie:
Czosnek obrac, oplukac, wlozyc do osolonego wrzatku i zagotowac. Następnie o
dcedzic, przelac zimna woda i osaczyc. Ziola oplukac, osuszyc, wlozyc razem
z czosnkiem do wyparzonego sloja. Zagotowac wino z octem, sola i cukrem. Got
owac, mieszajac do rozpuszczenia soli i cukru. Wlac zalewe do sloja do wysok
osci 3cm ponizej krawedzi. Nastepnie ostroznie dodac oliwe. Gdy zalewa ostyg
nie sloj zamknac. Przechowywac w chłodnym miejscu.
Składniki:
300g mlodego czosnku, 1 l osolonego wrzatku, 3-4 duze galazki kopru, 3 łyzki
czabru, 1/4(?) bialego wina, 1/8l octu, lyzka soli, lyzeczka cukru, 1/8l
oliwy z
oliwek
Mozna to znalezc pod :
http://www.kamis.com.pl/pokaz_przepisy_szczegoly.asp
?id=326
I jeszcze jeden przepis na czosnek ( Domowe przewory-dodatek Przyjaciolki -
1999r)
CZOSNEK WYBORNY
10 duzych glowek czosnku
0,75 l wytrawnego, bialego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 lyzek oleju slonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 lyzka grubo mielonego pieprzu
lisc laurowy
galazka swiezego estragonu
Wino polaczyc z octem wrzucic sol, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac
drobno posiekane listki estragonu.Obrac zabki czosnku i wrzucac stopniowodo
wrzacego wywaru, gotowac 5 min. od ponownego zawrzenia. Przelac czosnek z
wywarem do sloika, odstawic na 12 godz..Na drugi dzien ponownie doprowadzic
do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzic , odcedzic. Zabki czosnku ulozyc w
sloiczkach , zalac marynata , na koniec do kazdego dodac lyzke oleju.
Hermetycznie zamknac , odstawic w chlodne miejsce.
Jak ktos lubi do marynaty mozna dodac pikantne przyprawy, np. ostra
papryke lub male papryczki chili przekrojone na pol.
Ja dopiero bede testowac te przepisy.
Jola L-L
|