Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-06 16:50:15

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Dario" <D...@i...nu> szukaj wiadomości tego autora

Najlepiej kup od miejscowych swieza osmiornicei popros ich aby ja oczyscili:
chodzi o usuniecie oczu i gruczolow(ugotowane i popekane powoduja metnienie
bulionu i nadaja mu gozki smak). Przed ugotowaniem w wywaze wazywnym ramiona
rozbij -troche slabiej niz schabowe. Gotuj ok. 20-25 minut w zaleznosci od
wielkosci osmiornicy. Jesli rybacy dadza ci gruczol, to mozesz wycisnac z
niego sok (dawniej uzywany jako atrament, wiec uwazaj na ubranie)i
przygotowac z jego dodatkiem tagliatelle. Redukujesz bulion do ok 20 % jego
objetosci i dolej bialego wina i odrobine czarnego soku z gruczolu.
Tagliatelle na gorze lekko podsmazona z czosnkiem i olio extra vergine
osmiornica uprzednio pocieta w paski i polana wygotowanym wywarem i masz
danie ze palce lizac.
Dario
"Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> schreef in bericht
news:ala23e$8cj$1@druid.ceti.com.pl...
> Czesc:)
>
> Wybieram sie za tydzien do Chorwacji na urlopik.
> Poprzednimi razy mialem kilak spotkan "oko w oko"
> z osmiornicami. Wtedy nie wiedzialem, ze miejscowi
> bardzo sobie je chwala na talerzach ;)
>
> Pytanie - jak "sprawic" osmiornice o ile uda mi sie
> jakas upolowac? Co jej odciac, co zostawic itd ;)
>
> Przygotuje chyba najprosciej - maselko, patelnia,
> moze troche czosnku i dobre biale wino.
>
> Z gory dzieki za porady.
>
>
> --
> studio QbA Jakub Jewuła
> skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-06 17:18:51

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Najlepiej kup od miejscowych swieza osmiornicei popros ich aby ja
oczyscili:
> chodzi o usuniecie oczu i gruczolow(ugotowane i popekane powoduja
metnienie
> bulionu i nadaja mu gozki smak). Przed ugotowaniem w wywaze wazywnym
ramiona
> rozbij -troche slabiej niz schabowe. Gotuj ok. 20-25 minut w zaleznosci od
> wielkosci osmiornicy. Jesli rybacy dadza ci gruczol, to mozesz wycisnac z
> niego sok (dawniej uzywany jako atrament, wiec uwazaj na ubranie)i
> przygotowac z jego dodatkiem tagliatelle. Redukujesz bulion do ok 20 %
jego
> objetosci i dolej bialego wina i odrobine czarnego soku z gruczolu.
> Tagliatelle na gorze lekko podsmazona z czosnkiem i olio extra vergine
> osmiornica uprzednio pocieta w paski i polana wygotowanym wywarem i masz
> danie ze palce lizac.

Dzieki!

Jak tylko uda mi sie zlowic i wylupic oczka, oraz gruczoly ;)
to cos upichce...

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-06 19:20:00

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message
de news: 5...@4...com...
> Ja bronie tych innych wszystkich - ot, taka wybrakowana
> hipokryzja ;)))
>
> te kielbaski to ja tez ograniczam :)
>

...jak rowniez golonke :o))

Ewcia, befsztycznie

--
Niesz !


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-06 21:19:01

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> Ja bronie tych innych wszystkich - ot, taka wybrakowana
>> hipokryzja ;)))
>>
>> te kielbaski to ja tez ograniczam :)
>>
>
>...jak rowniez golonke :o))
>
>Ewcia, befsztycznie


wlasciwie to prawda...az wrecz mi sie smutno zrobilo..golonki nie
jadlam od...od....Senatora...

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-06 22:30:20

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Agnieszka Szalewska" <A...@m...umu.se>
napisal w wiadomosci
news:5.1.0.14.1.20020906160040.01fb1dd0@molbiol.umu.
se...


..poza tym, jednak losie sa takie.....ladne?
> Agnieszka, rozwazajaca udzial w FOL (Front Obrony Losia)

Agnieszka, nie prowokuj, czy masz na mysli WL ?
Czy aby ladny?

Jola L-L

PS: Krysia, dawaj slup!!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-07 06:15:22

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>..poza tym, jednak losie sa takie.....ladne?
>> Agnieszka, rozwazajaca udzial w FOL (Front Obrony Losia)
>
>Agnieszka, nie prowokuj, czy masz na mysli WL ?
>Czy aby ladny?
>
> Jola L-L
>
>PS: Krysia, dawaj slup!!!!
>


Jola - Agnieszka pewnie lata ze zdjeciem w garsci po tundrze
tamtejszej...czym neci - wole nie myzlec ...

Trys (Slup gotow!)
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-09 07:52:40

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska) szukaj wiadomości tego autora


>
>
>..poza tym, jednak losie sa takie.....ladne?
> > Agnieszka, rozwazajaca udzial w FOL (Front Obrony Losia)
>
>Agnieszka, nie prowokuj, czy masz na mysli WL ?
>Czy aby ladny?


A czy byly wzgledem tego kiedykolwiek jakowes watpliwosci????;))))
Wszystkie losie (i Losie) sa ladne! (nowe haslo...)


> Jola L-L
>
>PS: Krysia, dawaj slup!!!!

aaa, hop, HOP za slup! Ufff, moze sie ukrylam;))))

Agnieszka (bez losia)


DBDG

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-09 07:59:41

Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska) szukaj wiadomości tego autora


>
> >..poza tym, jednak losie sa takie.....ladne?
> >> Agnieszka, rozwazajaca udzial w FOL (Front Obrony Losia)
> >
> >Agnieszka, nie prowokuj, czy masz na mysli WL ?
> >Czy aby ladny?
> >
> > Jola L-L
> >
> >PS: Krysia, dawaj slup!!!!
> >
>
>
>Jola - Agnieszka pewnie lata ze zdjeciem w garsci po tundrze
>tamtejszej...

no, jakbys zgadla, cala sobote uganialam sie po lasach, polach, lakach i
wyrebiskach, ale nie za losiami, co za boroweczkami. Mowie Wam, jakie
piekne byly, calymi koszami zbieralismy, jeszcze ciagle stoja w koszach i
miskach we wszystkich katach domu....25 litrow conajmniej....

zdjecia nie mialam, za to mialam czerwona koszulke, i to nie celem necenia
losia, co celem od-necania mysliwych. A jakze, uganiali sie takowi tez, z
flintami i pieskami, a ja miala szczera ochote na zadzialania jako
anty-nagonka na losie....tak mnie sie ich szkoda zrobilo....az chcialam
biegac po lesie i wolac, sio losie, uciekajcie, aby szybko.....

>czym neci - wole nie myzlec ...

na boroweczki chyba jednak sie nie skusza......:))


>Trys (Slup gotow!)

Pewnie, dzieki, po takiej sobocie (i niedzieli: pierwszy raz w zyciu bylam
na rybach nie jako widz, ale jako lowiacy, i zlapalam ryba! taaa, ryba do
zywiny nie nalezy i bronic jej nie bede! O! Czy moge wiec za slup?? Czy
moje pro-okoniowe i pro-szczupakowe nastawienia (mniam, z grilla, uprzednio
zamarynowe w ziolkach, oliwie i czosnku) nie przeszkodza?? Jutro znow na
rybki;)))

Agnieszka, DBDG



--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak wykorzystać?
Re: bazylia do pesto + wkupne :)
co dajecie do szaszlykow?...
:)
Szwedzkie śledzie - pomożecie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »