Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!aotearoa.belnet.be!news.belnet.be!borium.box
.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!newsfeed2.kabelfoon.nl!not-for-mail
From: "Dario" <D...@i...nu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Date: Fri, 6 Sep 2002 18:50:15 +0200
Organization: Kabelfoon B.V.
Lines: 37
Message-ID: <alamc6$15hg$1@news.kabelfoon.nl>
References: <ala23e$8cj$1@druid.ceti.com.pl>
NNTP-Posting-Host: kf-sdm-tg02-0848.dial.kabelfoon.nl
X-Trace: news.kabelfoon.nl 1031331014 38448 62.45.135.81 (6 Sep 2002 16:50:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@k...nl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Sep 2002 16:50:14 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124141
Ukryj nagłówki
Najlepiej kup od miejscowych swieza osmiornicei popros ich aby ja oczyscili:
chodzi o usuniecie oczu i gruczolow(ugotowane i popekane powoduja metnienie
bulionu i nadaja mu gozki smak). Przed ugotowaniem w wywaze wazywnym ramiona
rozbij -troche slabiej niz schabowe. Gotuj ok. 20-25 minut w zaleznosci od
wielkosci osmiornicy. Jesli rybacy dadza ci gruczol, to mozesz wycisnac z
niego sok (dawniej uzywany jako atrament, wiec uwazaj na ubranie)i
przygotowac z jego dodatkiem tagliatelle. Redukujesz bulion do ok 20 % jego
objetosci i dolej bialego wina i odrobine czarnego soku z gruczolu.
Tagliatelle na gorze lekko podsmazona z czosnkiem i olio extra vergine
osmiornica uprzednio pocieta w paski i polana wygotowanym wywarem i masz
danie ze palce lizac.
Dario
"Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> schreef in bericht
news:ala23e$8cj$1@druid.ceti.com.pl...
> Czesc:)
>
> Wybieram sie za tydzien do Chorwacji na urlopik.
> Poprzednimi razy mialem kilak spotkan "oko w oko"
> z osmiornicami. Wtedy nie wiedzialem, ze miejscowi
> bardzo sobie je chwala na talerzach ;)
>
> Pytanie - jak "sprawic" osmiornice o ile uda mi sie
> jakas upolowac? Co jej odciac, co zostawic itd ;)
>
> Przygotuje chyba najprosciej - maselko, patelnia,
> moze troche czosnku i dobre biale wino.
>
> Z gory dzieki za porady.
>
>
> --
> studio QbA Jakub Jewuła
> skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
>
>
|