Data: 2002-09-06 16:50:15
Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Dario" <D...@i...nu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Najlepiej kup od miejscowych swieza osmiornicei popros ich aby ja oczyscili:
chodzi o usuniecie oczu i gruczolow(ugotowane i popekane powoduja metnienie
bulionu i nadaja mu gozki smak). Przed ugotowaniem w wywaze wazywnym ramiona
rozbij -troche slabiej niz schabowe. Gotuj ok. 20-25 minut w zaleznosci od
wielkosci osmiornicy. Jesli rybacy dadza ci gruczol, to mozesz wycisnac z
niego sok (dawniej uzywany jako atrament, wiec uwazaj na ubranie)i
przygotowac z jego dodatkiem tagliatelle. Redukujesz bulion do ok 20 % jego
objetosci i dolej bialego wina i odrobine czarnego soku z gruczolu.
Tagliatelle na gorze lekko podsmazona z czosnkiem i olio extra vergine
osmiornica uprzednio pocieta w paski i polana wygotowanym wywarem i masz
danie ze palce lizac.
Dario
"Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> schreef in bericht
news:ala23e$8cj$1@druid.ceti.com.pl...
> Czesc:)
>
> Wybieram sie za tydzien do Chorwacji na urlopik.
> Poprzednimi razy mialem kilak spotkan "oko w oko"
> z osmiornicami. Wtedy nie wiedzialem, ze miejscowi
> bardzo sobie je chwala na talerzach ;)
>
> Pytanie - jak "sprawic" osmiornice o ile uda mi sie
> jakas upolowac? Co jej odciac, co zostawic itd ;)
>
> Przygotuje chyba najprosciej - maselko, patelnia,
> moze troche czosnku i dobre biale wino.
>
> Z gory dzieki za porady.
>
>
> --
> studio QbA Jakub Jewuła
> skanowanie filmów do 6x9cm - http://www.skanowanie.com.pl
>
>
|