Data: 2002-09-06 17:18:51
Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Najlepiej kup od miejscowych swieza osmiornicei popros ich aby ja
oczyscili:
> chodzi o usuniecie oczu i gruczolow(ugotowane i popekane powoduja
metnienie
> bulionu i nadaja mu gozki smak). Przed ugotowaniem w wywaze wazywnym
ramiona
> rozbij -troche slabiej niz schabowe. Gotuj ok. 20-25 minut w zaleznosci od
> wielkosci osmiornicy. Jesli rybacy dadza ci gruczol, to mozesz wycisnac z
> niego sok (dawniej uzywany jako atrament, wiec uwazaj na ubranie)i
> przygotowac z jego dodatkiem tagliatelle. Redukujesz bulion do ok 20 %
jego
> objetosci i dolej bialego wina i odrobine czarnego soku z gruczolu.
> Tagliatelle na gorze lekko podsmazona z czosnkiem i olio extra vergine
> osmiornica uprzednio pocieta w paski i polana wygotowanym wywarem i masz
> danie ze palce lizac.
Dzieki!
Jak tylko uda mi sie zlowic i wylupic oczka, oraz gruczoly ;)
to cos upichce...
q
|