| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-08-16 19:50:42
Temat: Re: [OT]Re: Jak to jest z cukrem żelującym> Powiedz, bo mi to spać nie daje: dlaczego w swojej wypowiedzi
> napisałeś "Ci" wielką literą?
Pewnie z przyzwyczajenia ;)... w sumie dobry nawyk.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-08-17 13:55:38
Temat: Re: Jak to jest z cukrem żelującymDnia Fri, 14 Aug 2009 14:44:16 +0200, lemonka napisał(a):
> Zatem - nie ma większej różnicy między dżemem
> zrobionym w domu z użyciem środków żelujących i konserwantów a dżemem
> przemysłowym. Jedeynym wyznacznikiem może tu być zawartość owoców,
Jest różnica: w przemyśle dżemy robi się z tzw pulpy owocowej,
beczkowanej/konserwowanej podczas szczytu skupu i dołu cenowego,
wykorzystywanej dopiero po nim, kiedy mija "gorący" okres. A jak i z jakich
zniszczonych owoców się robi ową pulpę i czym się ją konserwuje żeby ie
zgniła oraz jak to wpływa na smak i jakość masy owocowej - lepiej nie
mówić. Nikt w przemyśle nie smaży dżemu z owoców "wprost z krzaka". Dlatego
domowy dżem, zrobiony nawet z użyciem śwrodków żelujacych, jest o niebo
lepszy i bardziej wartościowy.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |