« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-13 13:40:16
Temat: BURAKI Wbrew temu co myślicie koniec sierpnia i początek września to najlepszy
okres przeróbki a więc zbioru buraków ćwikłowych z grządek. Po pierwsze są
jeszcze delikatne, nadają się więc na różne konserwowe sałatki assorti, gdyż
dostępne też są inne składniki sałatek. Mają liście środkowe dobrej
jakości - można je zapasteryzować w słoikach pokrojone w paski na botwinkę -
pychotka w porze zimowo - wiosennej po dodaniu do gotowanego barszczu pod
koniec gotowania.
Wszystkie buraki dzielę na cztery klasy wielkości. Największe idą na
frytkownicę robota Zelmera Fenomen - to materiał na barszcz - do słoików,
zakwaszone octem i zapasteryzowane. Następne, mniejsze - szatkownica - na
słomkę i podobnie zakonserwowanwe jak te duże - składnik wielu dodatków do
ziemniaków i mięsa, ale przede wszystkim do sałatek wielowarzywnych. Kolejne
jeszcze mniejsze - na ćwikłę z chrzanem i octem zapasteryzowane kminek
dodaję po otwarciu, tuż pzred podaniem - dobre rozwiązanie - nie wszyscy
lubią kminek. Najmniejsze w całości lub pokrojone na połówki lub ćwiartki
są zakąską marynowaną.
Zanim zacząłem przerabiać buraki w wyżej podany sposób miałem duże
straty przechowując w kopcu lub pojemnikach w piwnicy zasypane piaskiem.
Początkowo robiłem przetwory stosując narzędzia ręczne. Robot uwolnił mnie
od tego - kiedyś tarcie czy szatkowanie zajmowało mi całe godziny, obecnie
jest to paręnaście minut.
Zelmer Fenomen ma dużą moc, większość potrzebnych przystawek i
przystępną cenę. Warto zainwestować w to urządzenie.
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/roboty_kuchenne
/fenomen_z_sokowirowka/
Doskonałym uzupełnieniem jest maszynka do mielenia Diana z szatkownicą:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mie
lenia/diana_z_szatkownica/
Lub silniejsza:
http://www.zelmer.pl/sprzet_kuchenny/maszynki-do-mie
lenia/maszynka-do-mielenia-986/
To są prawdziwi pomocnicy szefa kuchni i szefowej też!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-13 15:09:53
Temat: Re: BURAKIPanslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> To są prawdziwi pomocnicy szefa kuchni i szefowej też!!!
dobrze ci się żyje w polsce żydowska kurwo esbecka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-13 23:35:12
Temat: Re: BURAKIDnia Thu, 13 Aug 2009 15:40:16 +0200, Panslavista napisał(a):
> Wbrew temu co myślicie
Skąd wiesz, co myślimy?
:-O
> koniec sierpnia i początek września to najlepszy
> okres przeróbki a więc zbioru buraków ćwikłowych z grządek. Po pierwsze są
> jeszcze delikatne, nadają się więc na różne konserwowe sałatki assorti, gdyż
> dostępne też są inne składniki sałatek. Mają liście środkowe dobrej
> jakości - można je zapasteryzować w słoikach pokrojone w paski na botwinkę -
> pychotka w porze zimowo - wiosennej po dodaniu do gotowanego barszczu pod
> koniec gotowania.
> Wszystkie buraki dzielę na cztery klasy wielkości. Największe idą na
> frytkownicę robota Zelmera Fenomen - to materiał na barszcz - do słoików,
> zakwaszone octem i zapasteryzowane. Następne, mniejsze - szatkownica - na
> słomkę i podobnie zakonserwowanwe jak te duże - składnik wielu dodatków do
> ziemniaków i mięsa, ale przede wszystkim do sałatek wielowarzywnych. Kolejne
> jeszcze mniejsze - na ćwikłę z chrzanem i octem zapasteryzowane kminek
> dodaję po otwarciu, tuż pzred podaniem - dobre rozwiązanie - nie wszyscy
> lubią kminek. Najmniejsze w całości lub pokrojone na połówki lub ćwiartki
> są zakąską marynowaną.
Nihil novi sub sole.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-14 02:29:18
Temat: Re: BURAKIUżytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h2z68ehn1ldm.127d8lgp5yc6w.dlg@40tude.net...
Jurek podpowiedz....
Użytkownik "konserwator" <djmac§don¨Čald@algonet.se> napisał w wiadomości
news:h60t1d$h4h$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> robie buraczki z chrzanem. 2 godziny juz tarkuje. Juz starkowane buraczki
> (wczesniej ugotowane) i chrzan ale mam pytanie wekowac to??????
> czy tylko do sloikow dac i zakrecic?
Można zakręcić i do chłodziarki, bo zakwaszona ocetem albo kwaskiem
cytrynowym, ale większą ilość lepiej zapasteryzować. Dodaj kminku. Ćwikła
bez kminku (może być mielony, np w młynku udarowym do kawy) to jak kominiarz
bez guzika... :-))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-14 15:44:34
Temat: Re: BURAKIPanslavista pisze:
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:h2z68ehn1ldm.127d8lgp5yc6w.dlg@40tude.net...
>
> Jurek podpowiedz....
>
> Użytkownik "konserwator" <djmac§don¨Čald@algonet.se> napisał w wiadomości
> news:h60t1d$h4h$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> robie buraczki z chrzanem. 2 godziny juz tarkuje. Juz starkowane buraczki
>> (wczesniej ugotowane) i chrzan ale mam pytanie wekowac to??????
>> czy tylko do sloikow dac i zakrecic?
>
> Można zakręcić i do chłodziarki, bo zakwaszona ocetem albo kwaskiem
> cytrynowym, ale większą ilość lepiej zapasteryzować. Dodaj kminku. Ćwikła
> bez kminku (może być mielony, np w młynku udarowym do kawy) to jak kominiarz
> bez guzika... :-))))))))
pansravista czemu ty po prostu ludziom psujesz krew przestań pisać te
koszerne przepisy, każdy cie przejrzał na 10 stronę, pejsiaty ludku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-08-14 16:07:31
Temat: Re: BURAKI
Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
news:h640t6$q52$6@atlantis.news.neostrada.pl...
Zwajnosie! Parchu! Nie zrobisz z Polaka parcha.
A zwłaszcza z takiego co ma fryzurę skina...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-08-14 17:40:18
Temat: Re: BURAKIPanslavista pisze:
> Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
> news:h640t6$q52$6@atlantis.news.neostrada.pl...
>
> Zwajnosie! Parchu! Nie zrobisz z Polaka parcha.
> A zwłaszcza z takiego co ma fryzurę skina...
>
>
kiepski kamuflaż parchu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-08-14 20:29:32
Temat: Re: BURAKI
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h6478t$5rv$1@news.tornevall.net...
> Panslavista pisze:
> > Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
> > news:h640t6$q52$6@atlantis.news.neostrada.pl...
> >
> > Zwajnosie! Parchu! Nie zrobisz z Polaka parcha.
> > A zwłaszcza z takiego co ma fryzurę skina...
Jasne parchy, GWniani podszywacze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |