« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-17 15:39:20
Temat: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Witam,
Pieklem chleb na zakwasie, wedlug dobrego i sprawdzonego przepisu,
niestety chleb ma biala i twarda skorupe, wiecie moze dlaczego? na
zdjeciach jak ogladalem byl brazowy ...
pozdrawiam,
R.M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-17 20:38:09
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Dnia 17.08.2009 R.M. <f...@g...com> napisał/a:
> Witam,
> Pieklem chleb na zakwasie, wedlug dobrego i sprawdzonego przepisu,
> niestety chleb ma biala i twarda skorupe, wiecie moze dlaczego? na
> zdjeciach jak ogladalem byl brazowy ...
A jak ustawiony piekarnik?
Ustaw górną i dolną grzałkę, powinien się przyrumienić. A jeśli i to nie
pomaga, przed wyjęciem grillem chlebek potraktuj, tylko z uczuciem, coby
nie spalić. A potem jak już rumiany, wyjmij i pędzelkiem z wodą obficie
posmaruj, zrobi się śliczna glazura.
pzdr, szadok
--
'To jest cnota nad cnotami - trzymać język za zębami'
śp. babcia
ANTYSPAM:usuń cyfry z adresu mail
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-19 01:41:58
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Użytkownik "szadok" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:slrnh8jfth.8qq.szadok375@haziel.local.domain...
> Dnia 17.08.2009 R.M. <f...@g...com> napisał/a:
>> Witam,
>> Pieklem chleb na zakwasie, wedlug dobrego i sprawdzonego przepisu,
>> niestety chleb ma biala i twarda skorupe, wiecie moze dlaczego? na
>> zdjeciach jak ogladalem byl brazowy ...
Spryskaj go przed pieczeniem i w pierwszych minutach pieczenia
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-20 06:06:46
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Jan Werbiński wrote:
>
> Spryskaj go przed pieczeniem i w pierwszych minutach pieczenia
>
a nie trzeba czasami jajkiem smarowac?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-20 20:41:31
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Użytkownik "R.M." <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:h6imfa$kgr$1@news.vectranet.pl...
> Jan Werbiński wrote:
>>
>> Spryskaj go przed pieczeniem i w pierwszych minutach pieczenia
>>
>
> a nie trzeba czasami jajkiem smarowac?
Spryskaj wodą jak napisałem, a jak spryskasz po pieczeniu to jeszcze
otrzymasz błyszczącą i chrupiącą.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-08-21 03:11:35
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?
Użytkownik "R.M." <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:h6bqt3$p1f$1@news.vectranet.pl...
> Witam,
> Pieklem chleb na zakwasie, wedlug dobrego i sprawdzonego przepisu,
> niestety chleb ma biala i twarda skorupe, wiecie moze dlaczego? na
> zdjeciach jak ogladalem byl brazowy ...
>
> pozdrawiam,
> R.M.
Pod koniec pieczenia spryskaj powierzchnię chleba wodą z cukrem i wsuń
spowrotem do piekarnika. Temperarura pieczenia to 160 stopni, możesz pod
koniec podnieć na 170- 180 na jakieś 10 min.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-08-22 10:49:14
Temat: Re: dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?Dnia 21.08.2009 Panslavista <p...@w...pl> napisał/a:
> Pod koniec pieczenia spryskaj powierzchnię chleba wodą z cukrem i wsuń
> spowrotem do piekarnika. Temperarura pieczenia to 160 stopni, możesz pod
> koniec podnieć na 170- 180 na jakieś 10 min.
A ja nie polecam dodatku cukru. Słodkawy posmak jest wyraźnie wyczuwalny
w skórce. I wyjątkowo nienaturalny. Wiem, bo próbowałem takiej metody.
BTW: ja piekę chleb 180 - 200 a chwilami nawet i więcej jak chcę właśnie
przyrumienić.
pzdr, szadok
--
'To jest cnota nad cnotami - trzymać język za zębami'
śp. babcia
ANTYSPAM:usuń cyfry z adresu mail
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |