« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-17 17:03:36
Temat: Co w słoiki do obiadu?Jakie sałatki, mieszanki dajecie w słoiki, żeby były potem jako dodatek
do obiadu? Najlepiej, żeby było to coś prostego do przygotowania. Ja
zwykle robiłam sałatkę podobną do szwedzkiej, czyli ogórki, papryka,
cebula, marchew w plasterkach w zalewie octowej. Chciałabym jednak coś
urozmaicić. Ogórki chili odpadają, bo zbyt pikantne.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-17 18:34:35
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?medea pisze:
> Jakie sałatki, mieszanki dajecie w słoiki, żeby były potem jako dodatek
> do obiadu? Najlepiej, żeby było to coś prostego do przygotowania. Ja
> zwykle robiłam sałatkę podobną do szwedzkiej, czyli ogórki, papryka,
> cebula, marchew w plasterkach w zalewie octowej. Chciałabym jednak coś
> urozmaicić. Ogórki chili odpadają, bo zbyt pikantne.
1/Buraki z białą kapustą
2/Sałatka z zielonych pomidorów
3/Pikle z pietruszką
Jak Cię coś zainteresuje, to wezmę od rodzicielki przepis, bo to ona
robi słoiki. A ogórki chili faktycznie za ostre nawet dla mojego tż
lubiącego piekło w ustach.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-17 19:02:22
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?Paulinka pisze:
> 3/Pikle z pietruszką
To brzmi interesująco. Jeślibyś mogła zdobyć przepis, to poproszę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-17 19:13:16
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:h6c8es$kia$3@nemesis.news.neostrada.pl...
> 2/Sałatka z zielonych pomidorów
Trucizna. Podawać wyłącznie nieproszonym gościom i domownikom, których
chcemy się pozbyć. Powoli i w męczarniach...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-17 19:14:11
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:h6c2l2$2fk$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Jakie sałatki, mieszanki dajecie w słoiki, żeby były potem jako dodatek
> do obiadu? Najlepiej, żeby było to coś prostego do przygotowania. Ja
> zwykle robiłam sałatkę podobną do szwedzkiej, czyli ogórki, papryka,
> cebula, marchew w plasterkach w zalewie octowej. Chciałabym jednak coś
> urozmaicić. Ogórki chili odpadają, bo zbyt pikantne.
>
> Ewa
Maruda ma takie, ale będzie za 10 dni. Jedna jest z cukini w słomkę, co
jeszcze - też póżniej. i buraczki - podawane z majonezem, dobre. A ja
mógłbym rzucić trochę ciekawych rzeczy np. fasolka szparagowa, czy kalafior,
blanszowane dość mocno, prawie ugotowane i zalane przecierem pomidorowym.
Odcedza się i podaje z ziemniakami i mięsem, a przecier na zupę lub sos.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-08-17 19:37:07
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?Dnia Mon, 17 Aug 2009 21:13:16 +0200, lemonka napisał(a):
> Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
> wiadomości news:h6c8es$kia$3@nemesis.news.neostrada.pl...
>
>> 2/Sałatka z zielonych pomidorów
>
> Trucizna. Podawać wyłącznie nieproszonym gościom i domownikom, których
> chcemy się pozbyć. Powoli i w męczarniach...
Nieprawda: podczas gotowania część solaniny przechodzi do roztworu, a i w
końcu nie je się tej sałatki non stop i w wielkich ilościach, tylko dla
urozmaicenia. Z zielonych pomidorów nawet konfiturę się robi.
W dzieciństwie uwielbiałam tę sałatkę, mama robiła jej dużo - i wszyscy
dobrze się mają do dziś.
To mama nie jadła, a nie żyje - możnaby powiedzieć wnioskując prosto jak
Ty, że ta sałatka jest życiodajna :->
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-08-17 19:43:12
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?Panslavista pisze:
> mógłbym rzucić trochę ciekawych rzeczy np. fasolka szparagowa, czy kalafior,
> blanszowane dość mocno, prawie ugotowane i zalane przecierem pomidorowym.
> Odcedza się i podaje z ziemniakami i mięsem, a przecier na zupę lub sos.
To podaj, może coś wybiorę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-08-17 19:43:53
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?Dnia Mon, 17 Aug 2009 19:03:36 +0200, medea napisał(a):
> Jakie sałatki, mieszanki dajecie w słoiki, żeby były potem jako dodatek
> do obiadu? Najlepiej, żeby było to coś prostego do przygotowania. Ja
> zwykle robiłam sałatkę podobną do szwedzkiej, czyli ogórki, papryka,
> cebula, marchew w plasterkach w zalewie octowej. Chciałabym jednak coś
> urozmaicić. Ogórki chili odpadają, bo zbyt pikantne.
>
> Ewa
Borówki i żurawiny. Dla dziecka najzdrowsze. Z gruszkami lepsze, niż same.
Leczo w słoikach - takie bez mięsa ani kiełbasy, oczywiście. Tzn papryka,
cebula, poddusić na oleju, wrzucić pomidory bez skórki, lekko poddusić,
doprawić, zamykać w słoje, pasteryzować 20 minut. Świetne jako jarzynka.
Pomidory pelati. Po wylożeniu na salayterkę posypać cebulką - mniam, jak
świeże i w dodatku przemycona świeża cebula, zimą nieoceniona.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-08-17 19:55:17
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:h6ccf2$o96$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista pisze:
>
> > mógłbym rzucić trochę ciekawych rzeczy np. fasolka szparagowa, czy
kalafior,
> > blanszowane dość mocno, prawie ugotowane i zalane przecierem
pomidorowym.
> > Odcedza się i podaje z ziemniakami i mięsem, a przecier na zupę lub sos.
>
> To podaj, może coś wybiorę.
>
> Ewa
Może jutro - zaraz idę spać. Dzisiaj "zabezpieczyłem" trochę derenia i już
czeka aronia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-08-17 19:56:38
Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h6cd6m$osi$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:h6ccf2$o96$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> > Panslavista pisze:
> >
> > > mógłbym rzucić trochę ciekawych rzeczy np. fasolka szparagowa, czy
> kalafior,
> > > blanszowane dość mocno, prawie ugotowane i zalane przecierem
> pomidorowym.
> > > Odcedza się i podaje z ziemniakami i mięsem, a przecier na zupę lub
sos.
> >
> > To podaj, może coś wybiorę.
> >
> > Ewa
>
> Może jutro - zaraz idę spać. Dzisiaj "zabezpieczyłem" trochę derenia i już
> czeka aronia.
Poszukaj w archiwum lub wygoogluj - podawałem przepisy i to sporo, może nie
wszystko wykasowano.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |