| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-08-17 18:09:54
Temat: Re: Ogórki kiszone ....
Użytkownik "MH" <l...@o...pl> napisał w wiadomości
news:677a.00000029.4a8ae9fb@newsgate.onet.pl...
>
> >
> > Dlatego imbir potrzebny - tej Marcie Hartman.
> >
> >
> Możesz Panslav dać ewentualnie więcej czosnku.. Uwielbiesz , nieprawdaż ??
>
> MH
Prawdaż, moje ogórki mają znacznie więcej różnych przypraw niż w twoim
przepisie.
Bardzo rzadko ulegają niepożądanym zmianom. Ale ja kiszę w bańce z HDPE i
dodatkowo w worku PE - dzięki czemu są odcięte od powietrza, a wewnątrz jest
CO^2.
Nie jadasz kiełbasy albo salkcesonu skoro czujesz taką awersję do
czosnku?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-08-17 19:42:08
Temat: Ogórki kiszone ....Kilka wątków na ten temat leciało i nie chce mi się w każdy z osobna angażować...
Dam Wam przepis sprawdzony , od lat stosowany... Kto do mnie wdepnie na kielicha ,
jest zachwycony zagrychą (kiszone). Jedziemy po kolei :
1. Ogóreczki , takie średniej wielkości winny być. Ot tak mniej więcej wielkości
fiuta , ale nie we wzwodzie.
2. Ogórasy najpierw dokładnie myję pod zimną bieżącą wodą , a następnie
zostawiam jeszcze w zimnej wodzie na jakieś 2-3 godziny.
3. W międzyczasie zagotowuję wodę z dodatkiem soli kamiennej (1 łyżka stołowa na
1-1,5l wody). NIE STOSOWAĆ tej jodowanej soli , bo będzie syf !!! Wyjdą rozlazłe
, miękkie i z syfiastą goryczką.. Do wyhebania ...
4. Jednocześnie myję dokładnie słoiki i umyte wrzucam do piekarnika (120 stopni)
na jakieś 20 min. BARDZO WAŻNE !!!
5. Dalej ... , pakuję do słoików ogórasy , czosnek , korzeń chrzanu , i UWAGA !!
... liść dębu i czarnej porzeczki.. WAŻNE !!! Na górę leci oczywiście koper !!
6. Zalewamy całość całkiem schłodzoną solanką.
7. Słoiki zakręcamy "na pół gwizdka" i zostawiamy na 3 dni. Po trzech dniach
dokręcamy je na amen , zostawiamy na 3-4 tygodnie i palce lizać..
ŻADNYCH DODATKOWYCH PASTERYZACJI , BO BĘDZIE DO DUPY !!!!
Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
obranego korzenia imbiru.
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-08-17 19:45:45
Temat: Re: Ogórki kiszone ....Dnia Mon, 17 Aug 2009 21:42:08 +0200, MH napisał(a):
> Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
> obranego korzenia imbiru.
>
...albo może poczytać Twoje syfiaste wyrażenia.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-08-17 20:05:05
Temat: Re: Ogórki kiszone ....> Dnia Mon, 17 Aug 2009 21:42:08 +0200, MH napisał(a):
>
>
> > Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
> > obranego korzenia imbiru.
> >
>
> ...albo może poczytać Twoje syfiaste wyrażenia.
>
>
Wrzuć sę locho kloca do słoika i zakiś....
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-08-17 23:53:46
Temat: Re: Ogórki kiszone ....Użytkownik MH miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w
mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
> 3. W międzyczasie zagotowuję wodę z dodatkiem soli kamiennej (1 łyżka stołowa na
> 1-1,5l wody). NIE STOSOWAĆ tej jodowanej soli , bo będzie syf
A ja w tym roku eksperymentalnie z soli morskiej. Zobaczymy co wyjdzie.
Probował ktoś?
--
FortArt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-08-18 03:07:54
Temat: Re: Ogórki kiszone ....
Użytkownik "Artur Fortuna" <f...@p...pole.Reply-To.pl> napisał w
wiadomości news:h6cqee$9d0$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Użytkownik MH miał niepewny dość wzrok. Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w
> mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go noc, tak powiedział:
>
>
> > 3. W międzyczasie zagotowuję wodę z dodatkiem soli kamiennej (1 łyżka
stołowa na
> > 1-1,5l wody). NIE STOSOWAĆ tej jodowanej soli , bo będzie syf
>
> A ja w tym roku eksperymentalnie z soli morskiej. Zobaczymy co wyjdzie.
>
> Probował ktoś?
Sól kamienna pochodzi z morskiej soli, tyle, że nie ma dioksyn, które są już
rozsiane na całej ziemi a więc i w soli morskiej też są.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-08-18 07:19:35
Temat: Re: Ogórki kiszone ....Dnia Mon, 17 Aug 2009 22:05:05 +0200, MH napisał(a):
>> Dnia Mon, 17 Aug 2009 21:42:08 +0200, MH napisał(a):
>>
>>
>>> Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
>>> obranego korzenia imbiru.
>>>
>>
>> ...albo może poczytać Twoje syfiaste wyrażenia.
>>
>>
> Wrzuć sę locho kloca do słoika i zakiś....
Sam syf z cebie wionie, więc jak te ogórki moga się czemuś takiemu udawać,
to nie wiem - od samego sąsiedztwa gniją.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-08-18 07:32:15
Temat: Re: Ogórki kiszone ....
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1o1v4pih54d18$.1htvzyq1iubb8$.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 17 Aug 2009 22:05:05 +0200, MH napisał(a):
>
> >> Dnia Mon, 17 Aug 2009 21:42:08 +0200, MH napisał(a):
> >>
> >>
> >>> Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika
kawałek
> >>> obranego korzenia imbiru.
> >>>
> >>
> >> ...albo może poczytać Twoje syfiaste wyrażenia.
> >>
> >>
> > Wrzuć sę locho kloca do słoika i zakiś....
>
>
> Sam syf z cebie wionie, więc jak te ogórki moga się czemuś takiemu udawać,
> to nie wiem - od samego sąsiedztwa gniją.
> --
>
> Ikselka.
Dlatego imbir potrzebny - tej Marcie Hartman.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-08-18 17:50:51
Temat: Re: Ogórki kiszone ....
>
> Dlatego imbir potrzebny - tej Marcie Hartman.
>
>
Możesz Panslav dać ewentualnie więcej czosnku.. Uwielbiesz , nieprawdaż ??
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-08-18 17:54:30
Temat: Re: Ogórki kiszone ....
>
> Sam syf z cebie wionie, więc jak te ogórki moga się czemuś takiemu udawać,
> to nie wiem - od samego sąsiedztwa gniją.
> --
Odstaw kaszalocie słoninę i wypróbuj te ogórasy. Niee , nie do zabawy , tylko
do żarcia. A zresztą , jak chcesz...
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |