Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate1.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "MH" <l...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ogórki kiszone ....
Date: Mon, 17 Aug 2009 21:42:08 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Sender: k...@n...test.onet.pl
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate1.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate1.test.onet.pl 1250538128 3706 213.180.130.17 (17 Aug 2009 19:42:08
GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Aug 2009 19:42:08 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 192.168.194.154, 77.252.190.250, 10.174.28.60
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.8.1.20)
Gecko/20081217 Firefox/2.0.0.20 (.NET CLR 3.5.30729)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323975
Ukryj nagłówki
Kilka wątków na ten temat leciało i nie chce mi się w każdy z osobna angażować...
Dam Wam przepis sprawdzony , od lat stosowany... Kto do mnie wdepnie na kielicha ,
jest zachwycony zagrychą (kiszone). Jedziemy po kolei :
1. Ogóreczki , takie średniej wielkości winny być. Ot tak mniej więcej wielkości
fiuta , ale nie we wzwodzie.
2. Ogórasy najpierw dokładnie myję pod zimną bieżącą wodą , a następnie
zostawiam jeszcze w zimnej wodzie na jakieś 2-3 godziny.
3. W międzyczasie zagotowuję wodę z dodatkiem soli kamiennej (1 łyżka stołowa na
1-1,5l wody). NIE STOSOWAĆ tej jodowanej soli , bo będzie syf !!! Wyjdą rozlazłe
, miękkie i z syfiastą goryczką.. Do wyhebania ...
4. Jednocześnie myję dokładnie słoiki i umyte wrzucam do piekarnika (120 stopni)
na jakieś 20 min. BARDZO WAŻNE !!!
5. Dalej ... , pakuję do słoików ogórasy , czosnek , korzeń chrzanu , i UWAGA !!
... liść dębu i czarnej porzeczki.. WAŻNE !!! Na górę leci oczywiście koper !!
6. Zalewamy całość całkiem schłodzoną solanką.
7. Słoiki zakręcamy "na pół gwizdka" i zostawiamy na 3 dni. Po trzech dniach
dokręcamy je na amen , zostawiamy na 3-4 tygodnie i palce lizać..
ŻADNYCH DODATKOWYCH PASTERYZACJI , BO BĘDZIE DO DUPY !!!!
Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
obranego korzenia imbiru.
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|