Data: 2009-08-17 19:42:08
Temat: Ogórki kiszone ....
Od: "MH" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kilka wątków na ten temat leciało i nie chce mi się w każdy z osobna angażować...
Dam Wam przepis sprawdzony , od lat stosowany... Kto do mnie wdepnie na kielicha ,
jest zachwycony zagrychą (kiszone). Jedziemy po kolei :
1. Ogóreczki , takie średniej wielkości winny być. Ot tak mniej więcej wielkości
fiuta , ale nie we wzwodzie.
2. Ogórasy najpierw dokładnie myję pod zimną bieżącą wodą , a następnie
zostawiam jeszcze w zimnej wodzie na jakieś 2-3 godziny.
3. W międzyczasie zagotowuję wodę z dodatkiem soli kamiennej (1 łyżka stołowa na
1-1,5l wody). NIE STOSOWAĆ tej jodowanej soli , bo będzie syf !!! Wyjdą rozlazłe
, miękkie i z syfiastą goryczką.. Do wyhebania ...
4. Jednocześnie myję dokładnie słoiki i umyte wrzucam do piekarnika (120 stopni)
na jakieś 20 min. BARDZO WAŻNE !!!
5. Dalej ... , pakuję do słoików ogórasy , czosnek , korzeń chrzanu , i UWAGA !!
... liść dębu i czarnej porzeczki.. WAŻNE !!! Na górę leci oczywiście koper !!
6. Zalewamy całość całkiem schłodzoną solanką.
7. Słoiki zakręcamy "na pół gwizdka" i zostawiamy na 3 dni. Po trzech dniach
dokręcamy je na amen , zostawiamy na 3-4 tygodnie i palce lizać..
ŻADNYCH DODATKOWYCH PASTERYZACJI , BO BĘDZIE DO DUPY !!!!
Jak kto lubi ostrzejsze ogórasy , można dorzucić do każdego słoika kawałek
obranego korzenia imbiru.
MH
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|