Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-05-08 12:17:01

Temat: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: "Madame_k_c" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!!!
Bardzo prosze o pomoc. W Warszawie na na ul. Szpitalnej, niedaleko Sphinxa jest
niepozorna knajpka chinsko-wietnamska. Bylam tam juz wiele razy, ale nazwa
wypadla mi z glowy... Podaja tam najlepszy sos slodko-kwasny na swiecie!!!
I tu moje pytanie: czy ktos zna lub moze doszedl metoda prob i bledow do
receptury tego sosu?
Wydaje mi sie, ze nie dodaja do niego przecieru pomidorowego, bo jest
CIEMNOROZOWY, taki jekby byl zrobiony z rozcienczonego soku z burakow.
Konsystencje ma jak hmm... rozcienczony krochmal... jest slodki, ale nie
przesadnie, plywaja w nim kawalki ananasa. To wiem, moze ktos wie wiecej???
Pozdrawiam
M.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-05-08 12:35:02

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Madame_k_c wrote:
> Witam!!!
> Bardzo prosze o pomoc. W Warszawie na na ul. Szpitalnej, niedaleko Sphinxa jest
> niepozorna knajpka chinsko-wietnamska. Bylam tam juz wiele razy, ale nazwa
> wypadla mi z glowy... Podaja tam najlepszy sos slodko-kwasny na swiecie!!!
> I tu moje pytanie: czy ktos zna lub moze doszedl metoda prob i bledow do
> receptury tego sosu?
> Wydaje mi sie, ze nie dodaja do niego przecieru pomidorowego, bo jest
> CIEMNOROZOWY, taki jekby byl zrobiony z rozcienczonego soku z burakow.
> Konsystencje ma jak hmm... rozcienczony krochmal... jest slodki, ale nie
> przesadnie, plywaja w nim kawalki ananasa. To wiem, moze ktos wie wiecej???
> Pozdrawiam

sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-05-08 14:02:18

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: "Madame_k_c" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>
> Waldek

Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
M


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-05-08 14:39:32

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Madame_k_c schrieb:
>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>
>> Waldek
>
> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
> M
>
>
proszę bardzo: Vinh Loi, Rheinstr. 45, 12161 Berlin

Skład jest na opakowaniu. Wiem, że jest tam papryka, cukier, ocet ryżowy
i skrobia, reszty nie wiem, musiałbym przeczytać. Akurat moją flachę
skończyłem i jest już w śmietniku. Na zakupach będę w przyszłym
tygodniu, to nabędę nową.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-05-08 14:41:34

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok napisał(a) 8/05/2006 16:39:

> Madame_k_c schrieb:
>>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
>> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
>> M
>>
>>
> proszę bardzo: Vinh Loi, Rheinstr. 45, 12161 Berlin

To ja podam może bliższy adres ;-) W Warszawie jest fajny sklepik z
azjatyckim jedzeniem w Blue City. Sklepik działa obok baru z chińskimi
daniami, na poziomie -1, niedaleko poczty. Trochę azjatyckich specjałów
widziałam też w sklepie Smaki Świata czy jakoś tak w Arkadii, parter,
naprzeciwko hipermarketu. Ale nie wiem, czy są tam te sosy, na pewno jest
dobry ryż i dobre sosy sojowe :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-05-08 14:44:40

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok napisał(a) 8/05/2006 16:48:

> Madame_k_c wrote:
>>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
>> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
>> M
>
>
> a tu masz z gugla: 2 papryki czerwoną i zieloną drobno pokroić, 3
> plastry ananasa też. Podsmażyć toto na oleju, ewentualnie dodać 200g
> pokrojonego bambusa. Smażyć ok. 2 minut. Dodać octu ryżowego (2 łyżki
> stołowe). Teraz zaczyna się zasłupie: 3 łyżki stołowe keczupu, 3 łs sosu
> sojowego, szklanka rosołu z kurczaka (może być z paczki). Doprawić
> cukrem i solą, gotować 5 minut. 2 łyżki skrobii rozrobić w zimnej
> wodzie, dodać do sosu, zagotować, gotowe.

A to ja mogę polecić mniej zasłupny (bez ketchupu) przepis z grupy,
przetesowany przeze mnie - ja go bardzo lubię:

3 papryki (zielona, czerwona, żółta)
1 cebula
puszka ananasów
ocet
cukier
olej do podsmażenia
mąka ziemniaczana

Papryki pokroić w kostkę 0,5X0,5cm, cebulę też i podsmażyć, niech się trochę
podrumienią. Pod koniec wrzucić pokrojone w małe kawałki ananasy i razem
wszysko poddusić. Sok z ananasów wymieszać z 3 łyżkami octu, 4 łyżkami cukru
i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Do soku można dodać trochę wody
jednocześnie zwiększając ilości octu, cukru i mąki.
Tak przygotowaną miksturę wlać do warzyw i zagotować, aby zgęstniało.

http://tnij.org/slodko-kwasny

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-05-08 14:48:03

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Madame_k_c wrote:
>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>
>> Waldek
>
> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
> M


a tu masz z gugla: 2 papryki czerwoną i zieloną drobno pokroić, 3
plastry ananasa też. Podsmażyć toto na oleju, ewentualnie dodać 200g
pokrojonego bambusa. Smażyć ok. 2 minut. Dodać octu ryżowego (2 łyżki
stołowe). Teraz zaczyna się zasłupie: 3 łyżki stołowe keczupu, 3 łs sosu
sojowego, szklanka rosołu z kurczaka (może być z paczki). Doprawić
cukrem i solą, gotować 5 minut. 2 łyżki skrobii rozrobić w zimnej
wodzie, dodać do sosu, zagotować, gotowe.

Waldek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-05-08 16:31:07

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Madame_k_c wrote:

> Bardzo prosze o pomoc. W Warszawie na na ul. Szpitalnej, niedaleko
> Sphinxa jest niepozorna knajpka chinsko-wietnamska. Bylam tam juz
> wiele razy, ale nazwa wypadla mi z glowy...

Też tam biegam, super jest. :)

> Podaja tam najlepszy sos slodko-kwasny na swiecie!!!

Jak dla mnie trochę kisielowaty zbytnio.

> I tu moje pytanie: czy ktos zna lub moze doszedl metoda prob i bledow
> do receptury tego sosu? Wydaje mi sie, ze nie dodaja do niego
> przecieru pomidorowego, bo jest CIEMNOROZOWY, taki jekby byl zrobiony
> z rozcienczonego soku z burakow. Konsystencje ma jak hmm...
> rozcienczony krochmal... jest slodki, ale nie przesadnie, plywaja w
> nim kawalki ananasa. To wiem, moze ktos wie wiecej??? Pozdrawiam

Popróbuj różnych gotowców, to raczej na 100% jest gotowiec (ew.
mieszanka takich), albo zapytaj wietnamca. ;) Ledwo mówi po polsku, ale
jest miły.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-05-08 16:32:27

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** notujaca wrote:

> To ja podam może bliższy adres ;-) W Warszawie jest fajny sklepik z
> azjatyckim jedzeniem w Blue City. Sklepik działa obok baru z chińskimi
> daniami, na poziomie -1, niedaleko poczty.

Obok w Piotr i Paweł też sporo specjałów można dostać.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-05-08 20:25:55

Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: "Madame_K_C" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Do Blue City pojade, moze ten sos
znajde... Do Berlina troche daleko ;))
Przejrzalam wszystkie chyba mozliwe przepisy z grup dyskusyjnych, zamierzam
niektore przetestowac w weekend.
Pozdrowienia,
M.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepisy na dania reginalne ze swietkorzyskiego
Pajda chleba..:P
Jaka ryba??
Pizzowe bułeczki po raz kolejny
Zbieranie borówek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »